.

La fiscalia rebaixa de quinze a deu anys la petició de presó perquè la dona patia una afectació greu per l'alcohol

La fiscalia rebaixa de quinze a deu anys la petició de presó perquè la dona patia una afectació greu per l’alcohol. Foto: Roger Segura

La dona acusada de calar foc a un pis de Reus per intentar matar l’exparella ha negat els fets en el judici que es fa a l’Audiència de Tarragona. La processada, que només ha respost a les preguntes del seu advocat, ha dit que ella no va acudir al domicili quan van passar els fets i que en cap cas va trencar el vidre d’una finestra que donava a l’escala ni va encendre uns matalassos mentre l’home dormia. La fiscalia ha mantingut l’acusació perquè hi ha testimonis que la van veure al lloc dels fets poc després que comencés l’incendi. Tot i això, ha rebaixat de quinze a deu anys la petició de presó perquè ha quedat acreditat que, en el moment dels fets, la dona patia una afectació greu per consum d’alcohol. La defensa n’ha demanat l’absolució.

La dona ha assegurat que feia un mes que vivia al pis i no dos dies, tal com va sostenir la víctima dimecres. La dona ha confirmat que, prèviament a l’incendi, la Guàrdia Urbana va acudir al lloc perquè ella estava cridant des del replà a l’home perquè li obrís la porta. Tenint en compte els episodis conflictius que ja havien protagonitzat abans i que la dona mostrava símptomes d’haver ingerit begudes alcohòliques, els agents van demanar-li que se n’anés i van acompanyar-la fins al carrer.

L’acusada ha negat la versió de la fiscalia, que sosté que al cap d’una estona ella va tornar a pujar al segon pis i, “amb la intenció d’atemptar contra la vida de l’home, o sent conscient que la seva acció podia ocasionar-li la mort”, va trencar el vidre de la finestra enreixada que donava al replà i va aplicar una flama directament sobre uns matalassos i unes teles que hi havia recolzats a la paret per calar foc a la casa mentre l’home dormia.

La fiscal ha recordat que un agent de la Guàrdia Urbana va declarar que, quan se n’anaven amb el cotxe, van veure que la dona tornava a entrar a l’immoble. A més, una veïna va relatar al tribunal que havia sentit una trencadissa de vidres i que, al sortir al replà, va veure que hi havia foc al pis i que l’acusada estava baixant per les escales en direcció al carrer.

Segons la versió de la dona, però, ella no va tornar al pis de l’avinguda Mossèn Ramon Muntanyola fins l’endemà en assabentar-se de l’incendi. Va ser en aquell moment quan els veïns la van retenir arran del testimoni de la veïna de la porta del costat, que assegurava que era ella qui havia ocasionat el foc. Posteriorment, els Mossos d’Esquadra van acudir al lloc i la van detenir.

L’home va patir cremades greus

L’home va quedar penjat d’uns cables de la façana fins a l’arribada dels Bombers. Va resultar intoxicat pel fum i va patir cremades de segon grau a les orelles, les mans i l’esquena que van requerir d’un tractament quirúrgic rehabilitador. Va passar divuit dies hospitalitzat a l’Hospital de la Vall d’Hebron -tres d’ells a la UCI- i va trigar prop de mig any a recuperar-se de les ferides.

La fiscalia destaca que, si no hagués estat per la ràpida intervenció dels serveis d’emergència, el foc s’hagués pogut propagar per la resta del bloc, amb cinc pisos d’altura i dotze habitatges per planta. En el moment de produir-se l’incendi, la majoria de veïns de l’edifici dormien als respectius domicilis. Segons l’escrit del fiscal, el SEM va atendre tres persones per inhalació de fum -entre els quals un nadó de nou mesos-, tot i que va haver-hi una quinzena d’afectats.

Aquest divendres s’han reproduït, a petició de la fiscalia, les nombroses trucades que els veïns van fer al 112 de matinada, i que han demostrat la gran situació d’angoixa i pànic que es va viure a l’immoble.

La fiscalia rebaixa la pena

La fiscalia ha rebaixat de quinze a deu anys de presó la pena per un suposat delicte d’incendi amb risc per a la vida o la integritat física de les persones, en concurs ideal amb un delicte d’assassinat en grau de temptativa, a més dels tres delictes lleus de lesions pels quals demana 630 euros de multa, i el pagament de les costes judicials. El ministeri públic aprecia l’atenuant molt qualificat de consum de begudes alcohòliques, ja que la dona presentava una afectació greu en el moment dels fets . A més, les analítiques fetes a la dona també presentava una addició moderada al cànnabis i consumia cocaïna.

Pel que fa a la responsabilitat civil, la fiscalia demana que la dona pagui una indemnització de 17.340 euros a l’exparella per les lesions, i de 60 euros per a cadascun dels tres veïns intoxicats per fum. A més, vol que aboni 31.023 euros a l’entitat propietària del pis i 13.500 a l’asseguradora de la comunitat de propietaris pels danys ocasionats pel succés.

La defensa demana l’absolució

Per la seva banda, l’advocat de la defensa, Ramon Martínez, ha demanat l’absolució de la dona per falta de proves que puguin confirmar que ella fos l’autora del foc i ha insistit que només hi ha proves indiciàries. Alternativament, el lletrat sol·licita 3 anys i 8 mesos de presó per un suposat delicte d’assassinat en grau de temptativa en concurs amb un delicte d’incendi, amb l’atenuant molt qualificada de consum d’alcohol i drogoaddicció, atès que la dona havia begut i havia pres cànnabis i cocaïna en el moment dels fets. El cas ha quedat vist per a a sentència.

Es dona el cas que la dona, de nacionalitat marroquina, ja havia estat detinguda l’any 2016 per la seva participació en un intent d’homicidi de la seva filla menor d’edat, que en el moment de l’incendi estava en un centre de menors.

Roger Segura – ACN

/* JS para menú plegable móvil Divi */