.

Els candidats durant el debat electoral organitzat per l’Agència Catalana de Notícies. Foto: ACN

Els alcaldables de Tarragona han criticat l’absència de Josep Fèlix Ballesteros en el debat electoral organitzat aquest dimecres per l’Agència Catalana de Notícies amb motiu dels seus vint anys. Finalment hi ha participat Begoña Floria (número 4 del PSC), Rubén Viñuales (Cs), Pau Ricomà (ERC), José Luís Martín (PP), Dídac Nadal (Junts per Tarragona), Laia Estrada (CUP), i Carla Aguilar (En Comú Podem).

La prèvia del debat ha estat escalfada per quant ACN deixava una cadida buida al PSC en entendre que es faltava al respecte a la resta de candidats en no assistir-hi Ballesteros. Begoña Floria era la proposta del PSC donada l’absència de darrer moment de l’alcalde, però el canvi no fou acceptat per l’agència. Floria qualificava de “molt greu” la decisió de l’agència de notícies. Finalment, la Junta Electoral de Barcelona -ACN té la seu a Barcelona- ha dictaminat que era conforma la presència de Floria. Tot, durant la jornada d’avui.

L’oposició ha retret a Ballesteros que absentar-se sigui una “dinàmica persistent” en ell i que exemplifica la seva “covardia” en situacions crítiques com l’1-O. Floria, per la seva banda, ha lamentat que tots els partits vagin contra l’alcalde. La neteja, el patrimoni i l’Anella Mediterrània han enfrontat els set candidats.

El Saló d’Actes del Col·legi d’Advocats de Tarragona ha acollit aquest dimecres al vespre el debat amb els candidats que opten a l’alcaldia de Tarragona, organitzat per l’ACN amb motiu del 20è aniversari de l’agència.

Els partits a l’oposició han carregat per l’absència de Ballesteros i s’han solidaritzat amb l’agència. “És l’enèsima víctima d’una Junta Electoral que s’ha erigit com una de les moltes garants de l’’status quo’ en el règim del 78”, ha afirmat la cap de llista de la CUP, Laia Estrada. El candidat de Junts per Tarragona, Dídac Nadal, també ha retret que l’alcalde sempre s’absenti, mentre Pau Ricomà, d’ERC, ha dit que “un alcalde que no compleix els seus compromisos, no és un alcalde de confiança”.

Demanar disculpes

Per la seva banda, Begoña Floria, del PSC, ha instat l’ACN a demanar disculpes a l’alcalde i al PSC de Lleida perquè dimarts, en el debat de candidats en aquesta ciutat, es va deixar la seva cadira buida. “Jo sóc tan candidata com l’alcalde”, ha etzibat. Ha lamentat que tots els partits ataquin l’alcalde i ha recordat que Ballesteros i el seu govern sempre s’ha caracteritzat per la “neutralitat” i no decaure en cap dels dos “blocs”. Els partits precisament li han retret que no s’impliqués en situacions compromeses com les càrregues de 1-O, i l’han acusat d’haver tingut la “covardia d’amagar-se” i que va ser una “actuació vergonyosa”.

El debat, moderat per Roger Segura, delegat de l’ACN a Tarragona, ha centrat el primer bloc en l’estat de la ciutat, on la neteja, el patrimoni el turisme i el comerç han enfrontat els candidats. L’oposició ha insistit en què Tarragona és de les ciutats més brutes de l’Estat, que els barris es troben en estat de degradació i que hi ha que molts equipaments i espais patrimonials que romanen tancats. “Si tenim un patrimoni mundial potent, no pot ser tractat com una càrrega”, ha dit Pau Ricomà, d’ERC. “No ens estem projectant a Europa”, ha afegit Nadal. “El tema de la neteja és un problema, la gestió és cara i no eficient”, ha afegit Carla Aguilar (En Comú Podem).

Per la seva banda, la candidata socialista Begoña Floria ha replicat que “la ciutat està raonablement neta” i ha fet bandera de les polítiques socials i progressistes, en les quals han multiplicat per 2,5 la dotació pressupostària. A tall d’exemple, ha esmentat la proposta de transport públic gratuït, que ha titllat de mesura “valenta, agosarada i criticada”. A partir d’aquí, ha retret que l’estat dels centres d’atenció primària de Tarragona siguin, segons ha dit, els pitjors de Catalunya, i ho ha atribuït als partits que governen a la Generalitat. En aquest sentit, Laia Estrada (CUP) ha recordat que aquests CAP es remunten a l’etapa del tripartit i de Marina Geli a la conselleria.

Durant el debat els candidats no han fet pràcticament esment ni a possibles pactes ni a resultats. Aguilar, d’En Comú Podem, ha afirmat que “no cal tenir superpoders” per deduir que els votants socialistes no volen un govern de dretes a la ciutat. Per la seva banda, el cap de llista del PP, José Luís Martín, ha reconegut que a les generals hi ha hagut un vot de càstig al PP, però que a les municipals els veïns de Tarragona sabran valorar la gestió del PP durant aquests tres anys i promet “transformar la ciutat”. Ha destacat que en turisme s’hagi destinat un 70% més de dotació econòmica.

La cohesió, estrella de les propostes

La unió i cohesió dels barris de la ciutat, especialment els de Ponent amb el centre, ha estat la temàtica en la qual han insistit més els candidats en el segon bloc del debat. Si bé tots han reconegut que cal millorar la mobilitat hi ha hagut discrepàncies en com fer-ho. El candidat de Junts per Tarragona ha expressat la voluntat que els ponts que creuen el Francolí esdevinguin vies per les quals s’hi pugui anar en “bicicleta i caminant”, mentre que Rubén Viñuales (Cs) ha demanat la recepció “de les carreteres que ja són trama urbana”, en referència a l’N-340, N-240 i la T-11, perquè ajudin a connectar la ciutat.

La principal divisió d’opinions ha estat sobre la idoneïtat de construir nous habitatges a l’entorn de l’Anella Mediterrània. Viñuales (Cs) i Floria (PSC) s’hi han compromès amb la finalitat d’incrementar el parc d’habitatge social. Per Estrada (CUP), en canvi, “el POUM creix amb obra nova pels costats i deixa buit el centre”, una de les grans preocupacions compartida per ERC. “Som la ciutat de Catalunya amb més edificis en estat ruïnós. És una emergència”, ha indicat Ricomà. Per la candidata d’En Comú Podem, “les persones de Ponent senten que estan lluny de Tarragona” i ha introduït el concepte de “ciutat gruyère” per exposar que “hi ha molts solars buits i edificis que han de ser revitalitzats”. “Hem de construir allà on hi ha barris”, ha dit en contraposició amb els que en volen crear de nous.

Per part del Partit Popular, les seves grans propostes són “reconvertir el pàrquing Jaume I en un pàrquing convencional quan acabin els procediments judicials” i construir la Ciutat de la Justícia a la Tabacalera. En aquest espai, Floria ha apostat per fer-hi un gran centre cultural, amb la Biblioteca Provincial com a pedra angular.

El minut d’or

Per tancar el debat tots els candidats, de menor a major representació al consistori, han disposat d’un minut per fer un resum de tot el què s’ha debatut i posar en valor la seva candidatura. La candidata d’En Comú Podem, Carla Aguilar, ha sol·licitat “que la ciutat estigui a l’avantguarda del canvi de les polítiques socials”. Per part de la CUP, Laia Estrada, ha demanat que “tothom pugui gaudir de l’espai públic”, i “apoderar la gent”. Dídac Nadal, cap de llista de Junts per Tarragona, ha lamentat que “Tarragona des de fa molt temps no té alcalde” i ha instat els seus contrincants a “superar les lògiques de partit” per fer una Tarragona millor. Per part del Partit Popular, José Luis Martín ha assegurat que si és escollit alcalde rebaixarà l’IBI un 25% i seguirà mantenint “la Tarragona constitucionalista” dels darrers anys.

Des d’ERC, Pau Ricomà, ha demanat “un canvi profund” i apoderar la ciutadania, així com “fer fora” Ballesteros. Rubén Viñuales, candidat de Ciutadans, ha apostat per una ciutat “millor, més dinàmica, cohesionada, turística i comercial”.

Finalment, Begoña Floria, pel PSC, ha demanat el suport de la ciutadania apel·lant a la “confiança, estabilitat i convivència” que ha afirmat han demostrat els socialistes durant els seus mandats. “Som la millor proposta i Ballesteros és el millor alcalde que pot tenir la ciutat”, ha culminat.