.

La vicepresidenta primera del Parlament, Raquel Sans, aplaudida per les diputades d’ERC Marta Vilalta i Laia Cañigueral. Foto: Jordi Borràs

La vallenca Raquel Sans, d’ERC, i David Pérez, del PSC, seran la vicepresidenta primera i el vicepresident segon, respectivament, de la Mesa del Parlament. Sans ha rebut el suport de 59 diputats, que són els que sumen els tres grups independentistes, mentre que Pérez ha comptat amb 42 vots.

A banda, Glòria Freixa, de Junts; Juli Fernández, d’ERC; i les diputades del PSC -també vallenca- Rosa Maria Ibarra i Judit Alcalá han estat escollits com a secretaris de la Mesa. Aquesta elecció arriba després que el ple hagi votat Josep Rull (Junts) com a nou president del Parlament amb el suport de Junts, ERC i la CUP. Amb aquesta composició, l’independentisme s’ha assegurat la majoria a la Mesa amb quatre membres, mentre que el PSC en tindrà tres.

El sistema d’elecció de la Mesa del Parlament és per votació secreta en urna. Un cop els diputats han elegit Rull com a nou president del Parlament, amb 59 vots i per davant dels 42 de la socialista Sílvia Paneque, ha estat el torn de les vicepresidències. Els dos diputats que han aconseguit més suports han estat Sans i Pérez.


Altres notícies:


Per darrere seu s’hi han situat el diputat del PPC, el reusenc, Pere Lluís Huguet, amb 15 vots; i el tarragoní Sergio Macián de Greef, de Vox, amb 11. Els sis diputats dels comuns han votat en blanc i els dos d’Aliança Catalana han votat nul.

Pel que fa a les secretaries, els tres grups independentistes han repartit els seus vots entre Freixa i Fernández, que han aconseguit 30 i 29 vots, respectivament, i seran els secretaris primer i segon. Per la seva banda, el PSC ha aconseguit assegurar-se les secretaries tercera i quarta, que estaran ocupades per Ibarra i Alcalá. Els comuns també els han donat suport.

El PPC ha quedat fora de la Mesa després que el seu candidat, Pere Lluís Huguet, quedés en cinquena posició, amb quinze vots, mentre que el nom proposat per Vox, Manuel Acosta, s’ha quedat amb onze vots. Els dos diputats d’Aliança Catalana han tornat a emetre un vot nul.

L’independentisme s’ha assegurat així tenir majoria a la Mesa del Parlament. Junts ha aconseguit tenir-hi dos membres -la presidència i la secretaria primera-, el mateix nombre que ERC, que ostentarà la vicepresidència primera i la secretaria segona. Per la seva banda, el PSC hi tindrà tres representants: la vicepresidència segona i les secretaries tercera i quarta.

ACN – Redacció