.

.

TOTS 21

Imatge d’arxiu de la residència.

El Departament de Salut administrarà la primera vacuna aquest diumenge a la residència Feixa Llarga de l’Hospitalet de Llobregat. El mateix dia s’administraran dosis a la resta de regions sanitàries. En concret, hi haurà també vacunació a la residència Nostra Senyora de Ribera de la Pobla de Segur; a la Balàfia I de Lleida; a la Residència de la Mercè de Tarragona; a la Natzaret de Móra d’Ebre; a la residència assistida Font de Capellans de Manresa; a la residència Mil·lenari de Ciutat Vella, a Barcelona; a la residència Sabadell Gent Gran, i a la Creu de Palau de Girona. Catalunya rebrà aquest cap de setmana una partida avançada de 1.595 dosis. Dilluns se’n rebran 60.000 més, que es començaran a administrar dimarts.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha assenyalat que, per triar aquestes primeres residències, s’han prioritzat criteris com que actualment estiguin classificades com a verdes, és a dir, sense cap cas de coronavirus; que siguin de titularitat pública i que siguin grans per si calgués sectoritzar espais.

Una vegada hagi començat la vacunació, Salut preveu que cada dilluns arribin unes 60.000 dosis a Catalunya, que s’administraran els dimarts. La primera etapa de vacunació es desenvoluparà entre gener i març i es preveuen posar més de 700.000 dosis, per cobrir les residències de Catalunya i els professionals sanitaris.

Segons les previsions, a partir del març s’entrarà en la segona etapa del pla de vacunació, que començarà per protegir les persones més grans de 80 anys.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha assenyalat que l’inici de la vacunació és “motiu d’esperança” però ha advertit que el pla durarà tot un any. Així doncs la immunitat de grup, que en aquesta malaltia se situa entre el 70 i el 80%, no s’assolirà fins a finals del 2021, segons les estimacions actuals.

Les expectatives en l’inici de la vacunació no poden fer oblidar la delicadesa de la situació actual de la pandèmia ni la “complexitat logística” que significa l’administració del vaccí, ha apuntat Argimon. Per mostrar aquesta complexitat, ha subratllat que cada any es posen a Catalunya uns 3 milions de dosis de vacunes i que el 2021, se’n preveuen administrar 12 milions de la covid-19.

Un altre element de dificultat, ha destacat, és que ara es comença amb la vacuna de Pfizer/BioNtech però que al llarg de l’any n’arribaran d’altres farmacèutiques. I per últim, ha recalcat, les vacunes es basen en una tecnologia “nova”, si bé “no desconeguda”, i s’ha de tenir molta cura durant tot el procés.

Les vacunes arribaran i es distribuiran ultracongelades, en capses de gel sec, i en safates que recordaran, ha dit Argimon per il·lustrar-ho, a les d’una “minipizza”. En cada safata hi haurà 975 dosis repartides en vials. Cada vial tindrà cinc dosis. Quan s’obri i es processi un vial, s’hauran de vacunar amb diligència cinc persones.

Salut alerta que la situació és prou greu per plantejar mesures “globals”

Vergé també ha demanat en vigílies de Nadal “no baixar la guàrdia” i “extremar les mesures”, ja que les xifres de la covid-19 a Catalunya són “molt altes”. “El que fem aquests dies determinarà la cruesa del que passarà el gener”, ha advertit.

I Argimon ha profitat per alertar d’una “combinació diabòlica” entre les celebracions i la situació actual de la pandèmia. Una situació, ha dit, que és “suficientment important” per plantejar mesures globals més que “apedaçar” el territori. Preguntat per si s’anunciaran noves restriccions el dilluns 28, Salut preveu que es registrin a finals de setmana prop de 2.000 casos al dia, unes dades que poden trencar “els equilibris” al sistema sanitari.

Dispositiu policial per custodiar les vacunes 

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha anunciat un dispositiu policial conjunt dels Mossos d’Esquadra i les policies locals per custodiar les vacunes, que serà “idèntic” al que hi va haver quan van arribar les mascaretes amb camions procedents de Xina.

En una entrevista a Rac1 ha explicat que hi haurà “una força de seguretat molt important” per evitar robatoris als punts de distribució per a Catalunya, que per seguretat no s’han donat a conèixer.

ACN