TOTS 21

La Iniciativa Universitats Europees que impulsa la Comissió Europea té per objectiu formar una nova generació d’europeus capaços de cooperar entre fronteres, disciplines i llengües per afrontar els reptes socials i la manca de competències a què s’enfronta Europa. Amb aquest objectiu finança les aliances transnacionals entre universitats europees per promoure la qualitat i la competitivitat de l’educació superior.

Aurora Alliance és una d’aquestes aliances transnacionals, que integren nou universitats de nou països, entre les quals hi ha la Universitat Rovira i Virgili (URV). El projecte presentat ha estat seleccionat en la darrera convocatòria de la Iniciativa Universitats Europees i permetrà, almenys durant tres anys, cooperar en docència i en recerca a través de diferents accions finançades amb deu milions d’euros.

El projecte preveu que 800  estudiants, professors, investigadors i personal tècnic i administratiu de les universitats d’Aurora Alliance puguin fer estades d’estudis, de recerca i d’intercanvi a les universitats sòcies, compartir classes i recursos educatius a través d’una plataforma comuna amb un miler d’unitats d’aprenentatge i fins i tot fer mobilitats virtuals. De fet, a causa de la preocupació pel canvi climàtic, però alhora considerant la importància que els 260.000 estudiants d’aquest multi-campus tinguin una experiència internacional significativa, es promouran mobilitats virtuals i presencials de curta durada en combinació amb la internacionalització a casa.

No obstant això, el projecte va més enllà i l’objectiu a llarg termini és convertir-se en un multi-campus universitari transnacional que abordi i proposi solucions als conflictes socials i ambientals dels territoris de cada universitat a través de la recerca, la docència i la divulgació multidisciplinària basada en problemes concrets. Per això caldrà combinar programes i disciplines a partir de quatre reptes: Sostenibilitat i canvi climàtic; Societat digital i ciutadania global; Salut i benestar, i Cultura: diversitat i identitat.

Per fer-ho es crearà un marc de competències comú entre totes les universitats per integrar les mateixes habilitats als currículums dels ensenyaments i als resultats d’aprenentatge. Això farà que el reconeixement dels estudis cursats en altres universitats sigui més fàcil i s’espera reforçar l’evidència que l’aprenentatge a través dels serveis i les pràctiques internacionals ajuden a desenvolupar determinades habilitats.

Les nou universitats que formen part d’Aurora Alliance sumen 260.000 estudiants i 31.000 treballadors: Vrije Universiteit Amsterdam (Holanda); Háskóli Íslands (Islàndia); Universität Duisburg-Essen (Alemanya); Universitat Rovira i Virgili (Espanya); Universität Innsbruck (Àustria); Università degli Studi Di Napoli Federico II (Itàlia); Univerzita Palackého v Olomouci (República Txeca); Handelshøjskolen i København (Dinamarca); University of East Anglia (Regne Unit).

Redacció