.

La rectora de la Universitat Rovira i Virgili, María José Figueras, durant la roda de premsa de Consell de Govern. Foto: Eloi Tost

La Universitat Rovira i Virgili (URV) demanarà no tornar a ser centre electoral. Així ho ha expressat la rectora María José Figueras aquest dilluns, després que la Junta Electoral de Zona de Tarragona obligués a retirar llaços grocs i pancartes de suport als presos independentistes en la darrera campanya electoral de les Eleccions Generals a l’Estat.

L’única seu de la URV, situada al Campus Catalunya de Tarragona, també ho serà en les properes eleccions municipals del 26 de maig. La universitat demanarà al professorat que s’abstingui de col·locar simbologia que pugui ser considerada com a políticament parcial.

El passat 9 d’abril la Junta Electoral de Zona de Tarragona, arran d’una denúncia del Partit Popular, va donar 12 hores a la rectora de la URV, María José Figueras, perquè es retiressin els llaços grocs i les pancartes de suport als presos independentistes que hi havia al Campus Catalunya de Tarragona. Alguns dels símbols havien estat col·locats per alumnes i altres per professors. Figueras ha explicat aquest dilluns després del Consell de Govern de la universitat que van presentar al·legacions que van ser rebutjades, fins a rebre la darrera notificació que els donava 12 hores per actuar. “Vam pensar que era perquè érem col·legi electoral, i es pot entendre”, ha exposat.

Per aquesta raó, Figueras demanarà a l’Ajuntament de Tarragona no tornar a ser seu electoral. “Creiem que ens donarà més llibertat”, ha assenyalat. “Dins de l’estructura del campus s’han de poder fer manifestacions de tot tipus d’expressions”, ha expressat la rectora. De tota manera, ha reconegut que en aquesta darrera campanya la UAB i la UB han rebut resolucions de la Junta Electoral en la mateixa línia, encara que no eren seu electoral. De cara a les eleccions municipals, en la qual la URV tornarà a ser centre de votació, Figueras ha avançat que demanaran al professorat que no pengi simbologia que pugui ser considerada com a políticament parcial a les finestres dels seus despatxos, especialment les que toquen al carrer. “Sabem que ens marcaran de prop”, ha indicat.

Obres a la facultat d’Educació i Psicologia

La rectora de la URV també ha apuntat que en els propers mesos s’iniciaran les obres de remodelació de l’edifici que acull la facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia, al Campus Sescelades. La intenció inicial era poder aixecar un nou edifici al Campus Catalunya. De fet, les obres van començar i hi ha els fonaments i el soterrani fets, però Figueras ha explicat que no podran comptar amb el suport financer de la Generalitat per completar l’obra. Per aquesta raó, en no disposar dels diners que calen per a la següent, han optat per millorar les instal·lacions actuals, molt deteriorades. La inversió es preveu que serà d’uns 4 milions d’euros, aportats per la URV, i permetrà resoldre problemes d’inundacions, d’electricitat, seguretat i millorar l’Aula Magna d’aquesta facultat.

Nou conveni amb Rússia

En l’àmbit acadèmic, la rectora ha exposat un nou conveni d’intercanvi i mobilitat amb la Russian Presidential Academy of National Economy and Public Administration (RANEPA), un centre rus pel qual estudiants de la URV hi podran fer cursos d’estiu. Està adreçat per estudiants de Dret, Administració i Direcció d’Empreses o Comerç Internacional.

ACN