.

Una imatge de la presentació de la cervesa URV feta l'any passat. Foto: Cedida

Una imatge de la presentació de la cervesa URV feta l’any passat. Foto: Cedida

Quinze persones provinents d’arreu de l’estat espanyol i de Portugal s’examinaran aquest dissabte al matí per obtenir una acreditació que els certifica com avaluadors de cervesa, és a dir, que poden fer-ne tastos i participar en concursos per donar la seva opinió i avaluar el producte de forma oficial. La prova forma part del programa Beer Judge Certification Program (BJCP). Per primera vegada aquest examen es farà a la Facultat d’Enologia de la URV, a partir de les 11.00 h.

Es tracta d’exàmens que es fan arreu del món durant l’any i que per primera vegada arriben a la demarcació de Tarragona. El professors del màster en begudes fermentades de la URV i membre acreditat del BJCP, Albert Barrachina és qui ha fet la petició per tal que aquesta prova es faci a la Facultat d’Enologia de la Universitat.

Les persones que faran la prova han d’haver aprovat prèviament un examen teòric i aquest dissabte passaran la part pràctica a partir de les 11.00 h, a la sala de tast de la facultat, on hauran de tastar sis cerveses artesanes durant una hora i mitja. Seran examinats per dos jutges certificats que vénen dels Estats Units expressament per aquesta prova i un aprenent d’examinador.

El Beer Judge Certification Program  a ser fundat el 1985 i actualment té 5.900 jutges en actiu. Aquest programa vol fomentar la comprensió i apreciació de diversos tipus  de cervesa així com  desenvolupar eines estandarditzades, mètodes i procediments per poder-ne fer una avaluació estructurada i una classificació. Es tracta d’una organització nord-americana sense ànim de lucre que es dedica a certificar de forma oficial a jutges de cervesa artesanal. Aquests, al seu torn, són categoritzats en diversos nivells segons els seus coneixements en l’avaluació organolèptica de les cerveses.  La certificació del BJCP està molt ben considerada entre els professionals del sector que volen convertir-se en jutges, ja que aquesta organització gaudeix d’un gran prestigi a nivell internacional.