.

Campanya "Fes servir els teus drets com a consumidor"

La Direcció General de Justícia de la Comissió Europea ha engegat una campanya destinada als consumidors, principalment joves d’entre 18 i 25 anys i majors de 60 anys, i comerciants, propietaris de microempreses, per donar a conèixer els drets que ens dóna ser europeus, a l’hora de comprar i vendre serveis i bens.

Amb aquesta campanya es vols transmetre informació sobre els drets i obligacions dels consumidors i, a la pràctica, com exercir-los.

Només existeixen els drets dels consumidors si aquests els coneixen, saben com fer-los valdre i els comerciants els respecten. Segons els darrers Eurobaròmetres, només un 40% dels consumidors i comerciants coneixen exactament la durada de la garantia dels productes i aproximadament un 30% sap exactament el període de reflexió per a compres a Internet.

Des de la DG Justícia es vol apropar la legislació de la UE en aquest camp, doncs cal recordar que existeix una Directiva sobre Drets dels Consumidors que va entrar en vigor a tots els estats membres, el passar 13 de juny de 2014. Aquesta Directiva (DDC) estandarditza les lleis nacionals per a que tots els consumidors de la UE tinguin els mateixos drets i posa en comú normes per a les empreses per tal de facilitar la comercialització arreu de la UE. També es presenten nous drets com per exemple, la transparència en els preus, devolucions, rescissions de contractes de vendes, etc.

Els cinc drets clau dels consumidors són:

  1. Dret a una publicitat real
  2. Dret a que et reparin o canviïn els bens defectuosos
  3. Dret a contractes sense clàusules abusives
  4. Dret a retornar els productes adquirits en línea en un termini de 14 dies
  5. Drets a rebre ajut gratuït dels Centres Europeus del Consumidor per a resoldre els problemes amb un comerciant a l’estranger

Campanya "Fes servir els teus drets com a consumidor"

Informació patrocinada per l’oficina Europe Direct Tarragona