.

Els ingressos per habitació disponible dels hotels de Barcelona ha caigut un 12,5% a l’octubre, segons un estudi d’STR i Magma que s’ha publicat aquest dilluns.
En una roda de premsa, el director de Mercat d’STR per Espanya i Portugal, Javier Serrano, ha assenyalat que l’ocupació hotelera a la capital catalana ha caigut a causa de la situació política un 9% durant l’octubre, fins el 79,5%, la més baixa en aquest mes des de 2008.
En aquest mateix mes, el preu mitjà diari s’ha reduït un 3,8%, fins als 147,25 euros per habitació. Pel que fa al mes de novembre, l’estudi mostra dades preliminars que apunten a un descens del 12,1% de la facturació, a una caiguda del 2,1% en el preu mitjà diari i a un decreixement del 10,2% en ocupació, que s’ha situat en el 64,2% (mentre que el novembre de 2016 va ser del 71,5%).

Tanmateix, els hotels de Barcelona mantenen dades positives en l’acumulat dels primers deu mesos de l’any, amb un creixement de l’1,9% en ocupació (fins al 80,9%), un augment del 9,5% en el preu mitjà diari (fins als 148,86 euros) i un increment de l’11,6% en la facturació. en aquest sentit, Serrano ha afirmat que el sector hoteler de Barcelona estava marcant records històrics fins al mes de setembre, tot i els atemptats terroristes de les Rambles de l’agost.

Els efectes del terrorisme a Barcelona pràcticament no van impactar el rendiment hoteler, amb caigudes lleus en ocupació del 0,5% durant el mes d’agost, segons l’estudi. En canvi, el preu mitjà diari per habitació va créixer tant a l’agost (un 22%, fins als 168,46 euros) com al setembre (un 11,4%, fins als 159,99 euros).

“La demanda no sembla que s’estigui desplaçant a altres ciutats de la península ibèrica, sinó a altres destinacions europees, excepte en el cas de València, que ha rebut alguns creuers desviats de Barcelona”, segons Serrano. Igualment, ha previst que aquesta tendència a la baixa serà la que acompanyarà el sector hoteler de Barcelona fins a finals de 2017. El responsable de l’estudi ha estimat també que la situació política que s’ha viscut durant els darrers mesos afectarà les reserves anticipades que es faran de cara a 2018.

El socis directors de Magma HC, Albert Grau i Bruno Hallé, han comentat que l’acumulat de facturació i ocupació de Barcelona fins al setembre era bo i que aquest tendència canvia a l’octubre. “Barcelona és una destinació molt potent que no es desinflarà per això. La ciutat continua estant al cap dels turistes perquè s’ha fet molt bona feina durant anys. Cal fer feina perquè la gent que no ha vingut a Barcelona aquests darrers mesos i potser ha viatjat a Lisboa es decideixi a venir en un futur proper”, ha indicat Grau.

Josep Ramon Torné