.

Joan Negrié, programador i gestor de la Sala Trono, al Teatre Metropol. Foto: Mar Rovira/Eloi Tost

La Sala Trono aspira a trobar un espai definitiu després de més de dues dècades programant a la Part Alta de Tarragona i, més recentment, al Teatre Metropol. Precisament, l’inici de les obres al Metropol l’1 d’abril pot fer que no puguin acabar-hi la temporada de primavera, tot i que des de l’Ajuntament s’intenta que sigui compatible amb els treballs. El programador i gestor de la Trono, Joan Negrié, afirma que necessiten un espai “més gran” amb sala de teatre, d’assajos i un lloc de trobada: “seria meravellós, però és una mena d’utopia ara mateix”. Malgrat que encara “no està tancada” la negociació, Negrié veu amb bons ulls la proposta de traslladar-se al Magatzem, si bé sosté que és una opció temporal per salvar la temporada.

La consellera de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Sandra Ramos, recorda que l’inici de les obres coincideix amb la finalització del conveni entre el consistori i la Sala Trono -31 de març- que permet que l’entitat pugui fer ús del Metropol. “Posem tota la nostra disponibilitat i bona voluntat per intentar trobar una solució i també s’està fent de mà de la Generalitat”, explica. Si la Sala Trono pot fer la programació d’abril i maig a l’emplaçament actual “ho decidirà la direcció executiva de l’obra i la coordinació de seguretat”, assegura Ramos. “És una decisió tècnica, no política“, expressa.

Fins que aquest punt no quedi resolt el futur immediat de l’entitat queda en l’aire. El possible trasllat al teatre Magatzem tampoc està acordat. Jordi Vinyoles, president de la Cooperativa Obrera Tarraconense -gestora del Magatzem-, assegura que van mantenir una reunió a principis de novembre amb Negrié, ajuntament i Cultura de la Generalitat. “Els hi vam enviar el pressupost del lloguer i des de llavors no han contestat”, afirma. Tot i això, i coneixent les particularitats de la situació, des de la Cooperativa de moment no han programat cap espectacle per la primavera.

Negrié assegut a l’escenari del Metropol. Foto: Mar Rovira/Eloi Tost

Des de l’Ajuntament, Ramos sosté que han de “respectar els temps i termes de dues entitats privades que s’han de posar d’acord”. “Les administracions recolzarem perquè hi hagi acord i pensem que és una bona solució que la Trono vagi al Magatzem”, remarca la consellera.

En tot cas, pel gestor de la Sala Trono aquesta opció seria “temporal”. “Podríem estar-hi un temps però allò no és casa nostra, el Magatzem té la seva programació pròpia i el seu equip i estructura, llavors seria molt més complicat quedar-nos allà molt temps. El que ens agradaria és trobar un local definitiu”, indica.

Amb tot, agraeix la predisposició de la Cooperativa Obrera: “Som amics amb el Magatzem, tenim obertes les portes del seu teatre però no hi ha res tancat”. Alhora, expressa la seva satisfacció pel suport que estan rebent: “És la primera vegada que sento que realment anem de la mà tots plegats, noto que la Sala Trono interessa tothom”. El que sí deixa clar és que un cop acabades les obres del Metropol, tornar-hi no és una opció. “Per nosaltres és un teatre massa gran, de grans dimensions i grans espectacles, amb 500 i pico persones. Nosaltres fem un altre tipus de programació que no hi caben en un teatre gran, ni pel múscul financer ni pel múscul personal”, reconeix.

Obres al Metropol

Les obres al teatre Metropol començaran l’1 d’abril. Les dues primeres fases duraran vuit mesos cadascuna i serviran per restaurar els elements modernistes dissenyats per l’arquitecte modernista Josep Maria Jujol, autor també del propi teatre. La primera fase està pressupostada en 310.000 euros. La segona, amb un cost estimat de 359.000 euros, està condicionada a la subvenció del 2% Cultural de l’Estat per als anys 2024 i 2025. En aquesta etapa està prevista “la ignifugació de les columnes metàl·liques que hi ha dins el teatre” així com treballs per “evitar filtracions d’aigua” que malmeten l’estructura de l’edifici.

A banda, el consistori treballa en la reforma estructural de l’immoble, que inclou l’espai cultural i el número 46 de la Rambla Nova. “El que volem és que un cop iniciada l’obra, no s’aturi”, diu Ramos. Per tant, el consistori té “un any i mig per anar definint” la resta de la intervenció “i buscar finançament”. És en aquest moment quan s’aprofitarà per canviar la climatització del teatre. Un altre dels projectes que es vol abordar és “que l’última planta pugui ser un restaurant” i que el cànon que s’aconsegueixi serveixi “per pagar les despeses” de manteniment de l’edifici. Tota la reforma costaria a l’entorn d’uns 4 MEUR.

ACN