.

Pep Moreno, del Restaurante Deliranto (a Salou) parlant amb els altres xefs. Foto: Cedida

Està a punt d’arribar la ruta gastronòmica més esperada de Cambrils on la gent podrà tastar diferent la seva tapa i canya a 3 euros i 4 restaurants que oferiran un menú de tapes més cervesa Estrella Damm (patrocinador oficial) amb tres franges de preus (25, 40 i 60 euros). La jornada rep el nom de Mar de Tapes, està organitzada pel seu patrocinador, el Patronat Municipal de Turisme i el gremi de restaurants. La ruta començarà el pròxim 7 de juny fins al 17 del mateix mes.

L’acte previ, que ja hi era a les anteriors edicions i que tracta de la realització d’un concurs de tapes, aquest any, sent la 8a edició, presenta una novetat; Un doble jurat. Des d’ahir dimarts, tots els restauradors que hi participen al concurs al Mercat Municipal de Cambrils s’estan sotmeten a l’atenta mirada d’un 2on jurat especialitzat format per 4 assesors:  Adrià Viladomat (assessor i estilista gastronòmic), Eva Hausmann (assessora, experta i crítica gastronòmica) i Lídia Adelantado (experta en gestió i coordinació d’esdeveniments gastronòmics).

Aquest segon control permet validar i testar les tapes que participaran enguany a la ruta de Cambrils sota uns criteris de creativitat i l’originalitat, presentació i emplatat, gust, qualitat del producte i interpretació o relació del tastet amb la temàtica “tastets de mar i terra“. “‘L’objectiu és buscar l’excel·lència i ser la destinació que millor ruta de tapes té aquí a la província”, explica Amelia Rico, gerent del Patronat de Turisme de Cambrils. El producte utilitzat per l’elaboració de les tapes és local, tot i que les propostes són tan variades com estils gastronòmics hi ha; “nosaltres donem cabuda a tots. Hi han establiments que són de cuina dominicana  o chilena, etc” afegeix.

Tot i això, s’han establert unes bases de qualitat que de les quals els establiments ja tenen coneixement, “s’apunta qui vol però aquí es validen” aclareix Amaia. Així doncs, els assessors, xefs reputats, que són Ana Ruiz (Restaurant AQ), Leo Vidal (Frida), Pep Moreno (Deliranto) i Joan Llaberia (L’Original Experiències Gastronòmiques), ajuden a elaborar i presentar les tapes, i el segon jurat, validen si són aptes per la ruta o han de rectificar alguna cosa. El jurat escollirà la millor tapa i el guanyador serà premiat amb un diploma acreditatiu i un premi addicional a la millor tapa, que serà un uniforme especial creat i fet a mida per CSTY de Confecciones Oliva. “La idea és aconseguir un un reclam per a que els restaurants participin i tinguin un al·licient, un premi”, assegura Amaia.

Els restaurants i bars participants són 40, “Tots ells tenen ganes de cooperar i escoltar per millorar les tapes” afirma Leo, assessor gastronòmic de la ruta i propietari del restaurant Frida a Tarragona. “Jo vaig estar a la edició de Reus i va ser completament diferent. Allà hi havien unes bases més estrictes i aquí no s’ha marcat cap estil gastronòmic, les tapes són molt variades i diverses”, explica. Per últim, Lidia Adelantado, jurat d’aquesta edició assegura que “quasi no estem rectificant les composicions de les tapes. Hi ha un nivell alt. El que estem fent és millorar les presentacions de les tapes per a que a l’hora de fer la foto pel catàleg de la ruta, siguin tapes atractives i la gent sàpiga quina vol anar a menjar”.

Soraya Rodríguez Barrios