.

Una protesta de l'assemblea Aturem BCN World, en una imatge d'arxiu

La pèrdua de fiscalitat és un dels grans dubtes del macroprojecte BCN World, dels molts que presenta, i així s’ha evidenciat en la sessió de tarda de la comissió que al Parlament de Catalunya debat la reforma de la llei per permetre l’arribada del complex.

Joan Pons, portaveu de l’assemblea Aturem BCN World, ha dit que la rebaixa de fiscalitat d’un 55 al 10 per cent farà que la Generalitat perdi “185 milions d’euros de recaptació cada any”. El diputat d’ERC Pere Aragonès ha matisat les xifres, però també ha expressat la seva preocupació. La Generalitat contempla no una pèrdua, sinó un guany fiscal 19 milions d’euros respecte als actuals, “però aquestes dades es basen en les aportades per l’empresa”. Quina fiabilitat tenen, doncas?, ha vingut a dir el diputat.

El segon problema és l’edificabilitat. Aturem BCN observa que no és el que marca la legislació prevista a la llei del CRT de 1989, com també es pregunta si es compensarà les persones que a partir de 1989 van ser expropiades pel que seria el projecte PortAventura, quan ara “l’edificabilitat serà molt superior”. Alguns experts parlen que l’edificabilitat pot veure’s doblada o triplicada. Els diputats que han interpel·lat avui el portaveu de l’assemblea no han negat aquesta acusació.

Un altre punt de fricció és el consum d’aigua. Aturem BCN World calcula que el projecte necessitarà consums equivalents a una ciutat de 33.000 habitants. En canvi, aquest matí, l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, s’ha mostrat convençut que no hi haurà problemes de servei d’aigua, un tema que ja ha estat abordat amb els tècnics, “ni n’ha d’haver” de consum d’electricitat “en una província tan carregada d’indústries productores d’electricitat”.

Joan Pons ha acusat l’Ajuntament de Salou de vetar-lo “en tres ocasions” per fer xerrades al municipi. Ha afirmat també que en els actes celebrats a Vila.-seca, “no hem trobat afinitat al projecte BCN World” entre el públic.

Un altre punt de crítica del col·lectiu ha estat els efectes als espais protegits, com la Sèquia Major de Vila-seca, que quedarà inclòs en el projecte, fet al que s’hi oposa l’assemblea.

Blanqueig de diners

Però el tema fiscal i bancari no és l’única ombra que plana en el projecte, com tampoc ho és que efectivament s’acabi concretant. Experts en blanqueig de diner han alertat avui sobre els efectes que pot tenir l’arribada de BCN World en el país pel model nou que es crearà.

En una altra sessió de la comissió parlamentària, l’expert en blanqueix de diner Francesc Bonati ha dit que BCN World portarà un nou tipus de jugador “mai vist”, el jugador de pòker “que en una mà gasta 800.000 euros”, i que té residència en paradisos fiscals -“sovint no per blanqueig, sinó per mobilitat”- i al fet que els casinos es converteixin en bancs, un fet novedós qua ara no succeeix a Catalunya. És un model nordamericà i asipàtic inexxistent a Catalunya.