.

.

TOTS 21

S’han detectat 143 persones que haurien pagat entre 200 i 500 euros per un certificat fraudulent gràcies al qual podrien optar a beneficis socials o a regularitzar la seva situació administrativa. Foto: Policia Nacional

Agents de la Policia Nacional han desarticulat en la localitat de Tarragona una organització criminal presumptament dedicada a l’empadronament massiu i fraudulent de ciutadans estrangers, en la seva majoria en situació irregular, amb la finalitat d’obtenir beneficis socials o per a tramitar el permís de residència.
La recerca es va iniciar el mes d’agost del passat any, quan els agents van tenir coneixement que s’estaven utilitzant determinats certificats d’empadronament a la ciutat de Tarragona, per a la realització de diversos tràmits oficials encara quan mai haurien residit en els domicilis investigats, tractant d’acreditar falsariamente una residència amb la finalitat d’optar a beneficis socials, econòmics i administratius.

Donades d’alta 81 persones alhora en un dels domicilis

Seguint el rastre d’aquests empadronaments es va poder determinar que s’estaven utilitzant de manera massiva dos domicilis del barri de la Floresta i altres dos de Torreforta tots ells de Tarragona, on en un dels domicilis haurien arribat a estar donats d’alta forma simultània fins a 81 persones, sent un total de 143 les altes irregulars detectades.

El transcurs de la recerca va conduir fins a una persona que va ser identificada com el responsable d’aquesta trama, qui al seu torn establia contacte amb una àmplia xarxa d’intermediaris per a captar, d’una banda, persones interessades a cedir els seus habitatges per a empadronar a tercers a canvi de diners; i d’altra banda, captar a ciutadans estrangers interessats a pagar per a obtenir els corresponents certificats, empadronant-se en aquests habitatges sense arribar a residir mai en elles.

L’organització podria haver obtingut 100.000 euros de benefici

Fins a 500 euros s’arribava a pagar per l’obtenció de l’alta en el padró en algun dels domicilis investigats.
El lucre resultant d’aquesta activitat il·legal ascendeix a més de 50.000 euros i podria haver-se elevat fins prop dels 100.000 euros en concepte de manteniment de l’alta en el padró i la realització de diverses gestions, com era fins i tot l’obtenció de la Targeta Sanitària Individual del Servei Català de la Salut.

La captació d’estrangers, en la seva majoria d’origen marroquí en situació irregular, per part d’aquesta xarxa delictiva, s’estenia més enllà de les fronteres municipals de Tarragona, havent estat detectats contactes amb subjectes il·lícitament empadronats procedents de localitats com Salou, Reus, Lleida, Múrcia o fins i tot amb ciutadans nouvinguts de l’estranger.

Fruit de l’operatiu policial s’ha aconseguit detenir a un total de 15 persones els qui ho van ser com a presumptes autors dels delictes de falsedat documental, afavoriment de la immigració irregular, amenaces, coaccions i pertinença a organització criminal.
El jutjat competent va ordenar l’ingrés a la presó provisional de quatre d’ells, entre els quals es troba el presumpte autor intel·lectual i promotor de la trama desarticulada.

La recerca segueix oberta la possible comissió de prop d’un centenar de delictes de falsedat documental derivats de la trama desarticulada.

L’operació policial ha estat desenvolupada per agents de la UCRIF dependent de la Brigada Provincial d’Estrangeria i Fronteres de la Comissaria Provincial de Tarragona.

Redacció