.

Material intervingut pels agents. Foto: Cedida

Material intervingut pels agents. Foto: Cedida

Agents de la Policia Local van detenir ahir un veí de Roda de Berà de 57 anys d’edat acusat presumptament de tinença il·lícita i possessió d’armes i explosius.

Tot va començar diumenge passat quan un ciutadà va comunicar la patrulla que havia rebut diversos trets fallits des d’un vehicle. L’individu no va poder concretar més dades del vehicle ni del presumpte autor que poguessin ajudar la Policia a identificar-lo. Tampoc no va voler presentar cap denúncia.

Els agents, però, van començar una investigació, amb els horaris de la comunicació i altres indicis, i amb l’ajuda de les càmeres de videovigilància, prop d’una trentena a tot el municipi, van aconseguir identificar un vehicle que quasi al cent per cent podia ser des d’on s’havien disparat els trets. Amb aquesta informació, la Policia va introduir la matrícula del possible vehicle implicat.

Durant tota la setmana el sistema no havia identificat que el vehicle hagués arribat al municipi per cap de les entrades, ja que totes elles estan controlades. Fins avui, quan a primera hora del matí han saltat les alarmes i els captadors de matrícula han donat l’avís. Dues dotacions de la Policia Local s’han desplaçat ràpidament i l’han interceptat. Un cop identificat el conductor, han procedit a l’escorcoll del vehicle, localitzant al seu interior una pistola semiautomàtica de calibre 380 amb munició i preparada per disparar.

L’individu ha estat detingut i posat a disposició del cos de Mossos d’Esquadra, juntament amb les seves pertinences, l’arma i els cartutxos intervinguts.

Nova detenció gràcies a les càmeres
Aquesta nova detenció ha estat possible gràcies a la modernització continua que duu a terme des de fa quatre anys la Policia Local, en concret gràcies al sistema de videovigilància i detecció de matrícules. En els darrers anys ha crescut la inversió i s’han pogut instal·lar fins a 27 càmeres de seguretat i 26 lectors de matrícula ubicats en les entrades i sortides de la localitat, i punts estratègics o més conflictius. En diferents ocasions han servit a Mossos d’Esquadra i Policia Local en diferents ocasions per trobar persones desaparegudes i resoldre delictes.

El més recent va succeir la passada setmana quan el cos rodenc va detenir a Roda el presumpte autor d’un furt al descuit en l’aparcament d’un establiment comercial de Creixell, minuts després de que es cometés el delicte.

El seu vehicle va ser identificat pel sistema quan accedia al nucli urbà de Roda de Berà i va donar avís a les patrulles per trobar-se implicat en diferents furts anteriors. Dues dotacions de la Policia van iniciar la recerca del vehicle i un cop localitzat i identificat el conductor es va escorcollar i es van trobar objectes amb nom d’una altra persona.

L’individu té un llarg expedient de delictes, en el qual hi consten 48 antecedents policials per delictes de furts i robatoris amb força, a la base de la Guàrdia Civil; i més de 60 antecedents per fets similars a la base de dades de la Policia de Catalunya -policies locals i Mossos d’Esquadra.

Més pressupost i més recursos destinats a seguretat
La partida destinada a seguretat ha anat en augment en els darrers anys i aquest exercici ja ha suposat un 15% del total del pressupost anual, de 15,8 milions d’euros.

També el cos policial rodenc s’ha incrementat fins arribar als 40 efectius, entre agents, comandaments i personal administratiu.

Al maig d’aquest any els agents van incorporar als seus uniformes 12 càmeres personals de gravació, les quals donen una major transparència a la tasca policial, tenen un efecte dissuasiu en situacions conflictives i ofereixen una major seguretat i més garanties per als ciutadans i els agents.

Finalment, a l’agost es va posar en marxa la nova aplicació mòbil de la Policia “RdB Amb Tu”, amb la qual, amb un simple moviment de dit, la ciutadania té connexió directa amb la Policia Local.