.

Ajuntament de la Pobla de Mafumet. Foto: Cedida

Ajuntament de la Pobla de Mafumet. Foto: Cedida

L’Ajuntament de la Pobla de Mafumet segueix fent progressos en l’àmbit de les noves tecnologies i de la transformació digital, tal i com ha testimoniat recentment l’informe emès per eCityclic per al Consell Comarcal del Tarragonès.

Per obtenir l’Índex de Maduresa Digital de les administracions, l’esmentada empresa analitza prop de 50 indicadors relatius a l’activitat dels serveis digitals de tramitació amb la ciutadania, gestió interna i interoperabilitat i d’implantació o disponibilitat de serveis públics digitals. Aquestes dades s’obtenen de l’anàlisi de les webs de les administracions locals, l’activitat associada als serveis AOC (Administració Oberta de Catalunya), i la informació facilitada pels propis ens locals i proveïdors d’aplicacions que es contrasta.

En el darrer informe publicat queda palès que l’Ajuntament pobletà disposa d’un elevat grau de compliment de la majoria dels indicadors mesurats per aquest òrgan extern i que situen l’administració pobletana per damunt de la mitjana comarcal, provincial i fins i tot catalana, pel que fa a municipis d’entre 1.001 i 5.000 habitants.

De fet, els resultats indiquen que l’Ajuntament de la Pobla de Mafumet destaca en indicadors com la maduresa digital, els drets digitals, l’activitat, el govern obert, la interoperabilitat, l’infoparticipa o la contractació, entre d’altres, mentre que es troba en xifres similars als municipis veïnes en qüestions com la digitalització d’entrada i sortida o la vulnerabilitat i ciberseguretat.

L’Índex de Maduresa Digital compara els ajuntaments per franges de població. En aquest cas, l’Ajuntament de la Pobla de Mafumet es troba inclòs en la franja d’ajuntaments de 1.001-5.000 habitants i totes les dades comparatives tenen en compte aquesta franja.

Entre les conclusions de l’informe se n’extreu que la Pobla de Mafumet ha obtingut la màxima puntuació (100 punts) en indicadors com el compliment ENS (Esquema Nacional de Seguretat), les consultes a via oberta, licitacions electròniques, registre públic de contractes, perfil del contractant o accés a la informació pública.

Així doncs, aquests resultats posen en valor la tasca que des de fa anys es ve realitzant a la Casa de la Vila pobletana, orientada a potenciar recursos digitals com la seu electrònica, el portal de transparència o l’aplicació femPobla, que tots els pobletans poden descarregar de manera gratuïta i que permet establir un canal de comunicació bidireccional entre Ajuntament i població.

Amb tot, el consistori és conscient que encara queda marge de millora i, per això, es posa l’accent en aquells aspectes que cal seguir potenciant, com ara els serveis de via oberta, l’infoparticipa, la bústia ètica o la vulnerabilitat i ciberseguretat, entre altres aspectes.

Distinció AOC 2021

D’altra banda, cal recordar que l’Ajuntament de la Pobla de Mafumet ja va ser distingit pel Consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC) en l’edició 2021 dels Reconeixements Administració Oberta. L’acte, celebrat el mes de maig del 2022, va distingir el municipi pobletà com a administració capdavantera a Catalunya en transformació digital i govern obert, tot situant-lo al top-10 dels municipis amb una millor maduresa digital del 2021, en la categoria de 1.001 a 5.000 habitants.

Tant aquella distinció com l’informe conegut recentment confirmen que la Pobla treballa pel bon camí en l’àmbit de la digitalització, ja que, tal i com explica l’alcalde pobletà, Joan Maria Sardà, “estem molt enfocats a oferir serveis més àgils i còmodes per als nostres habitants i, alhora, per acompanyar-los i ajudar-los en l’adaptació de la ciutadania a l’entorn de la tramitació electrònica, fent-la tan senzilla i accessible com sigui possible”.