.

.

TOTS 21


La directora de 'La Plaga', Neús Ballús, i el coguionista Paus Subirós

La directora de 'La Plaga', Neús Ballús, i el coguionista Paus Subirós

‘La Plaga’ de Neus Ballús ha estat la gran triomfadora en la sisena edició dels Premis Gaudí del cinema català. La pel·lícula s’ha endut els quatre principals guardons com són el de millor pel·lícula, millor director i millor guió, juntament amb el de millor muntatge. ‘La Plaga’ ha aconseguit així quatre de les cinc nominacions a les que optava. Entre les destacades de la nit del cinema també cal mencionar ‘Los últimos días’, que ha rebut set de les onze nominacions que tenia, entre les quals destaca el Gaudí a la millor pel·lícula en llengua no catalana.

Menció a banda mereix la tarragonina ‘Fill de Caín’, opera prima de Jesús Monllaó. La pel·lícula arribava a la nit dels Gaudí esperonada amb vuit nominacions però, finalment, se n’ha tornat amb les mans buides. El film de Monllaó, però, marxa de la gala del cinema amb el cap ben alt i després d’haver optat a guardons tan significatius com el de millor pel·lícula o el de millor actor protagonista, pel jove David Solans. Tal i com ha ironitzat José Sacristán “quan arribes a certs premis, al final la condició d’Imserso compta”. Així ho ha explicat Sacristán, en el moment de recollir el guardó al millor protagonista masculí per la pel·lícula ‘El muerto y ser feliz’.

El premi a la millor protagonista femenina ha recaigut en Nora Navas, pel seu rol a ‘Tots volem el millor per a ella’.

L’Acadèmia més reivindicativa

El discurs de la presidenta de l’Acadèmia del Cinema català, Isona Passola, ha estat un dels punts més reivindicatius de la nit. Passola ha agraït la tasca feta pel seu antecessor al càrrec, Joel Joan i ha defensat el paper del cinema com una eina d’Estat: “És la millor carta de presentació que tenen els països fora, necessitem més que mai explicar-nos al món i que ens entenguin”. Malauradament, ha rectificat, “a l’Estat espanyol no ha estat una qüestio d’Estat. Ens han caigut les ajudes, no han estat substituides per mecenatge, tenim un 21% d’IVA, som líders en descàrregues il·legals i les teles no coprodueixen”, ha exposat.

Entre els discursos reivindicatius també cal mencionar el de Clara Segura, que ha pujat a l’escenari per recollir el Gaudí a la millor actriu secundària. Segura, que amb aquest suma ja el seu segon Gaudí, ha aprofitat per criticar la reforma de la llei de l’avortament del Partit Popular en el seu discurs d’agraïment. El mateix Sacristá no s’ha allunyat del debat polític i ha afirmat que “ens necessitem els uns els altres, hi ha enemics comuns als quals vèncer dins i fora del nostre sector; i, per suposat, en càrrecs d’irresponsabilitat en l’administració central”. Per últim, Sacristán ha afirmat que el guardó tindria un lloc destacat a casa seva.