.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls, 5d8. Foto: Alba Mariné

La primera edició de la Diada Castellera de Sant Jordi ha sigut un èxit tant des del punt de vista casteller com de públic. La plaça de l’Om de Riudoms ha acollit una cita amb un «cartell de luxe» com apuntaven aquesta setmana alguns mitjans especialitzats. La Colla Vella dels Xiquets de Valls, Colla Jove Xiquets de Tarragona i Colla Xiquets de Reus han aprofitat la cita per estrenar construccions en aquesta temporada i per consolidar-ne d’altres.

Aquest diumenge 28 d’abril, passarà a la història local com l’inici del que probablement serà una cita de referència en la part matinera del calendari casteller i, en el món casteller, com una diada de pretemporada interessant i, alhora, una oportunitat per provar-se en un entorn molt proper i favorable. L’actuació d’aquest diumenge ha consistit en la construcció de 3 castells i pilars de comiat per part de cada colla. L’ordre d’actuació ha estat Xiquets de Reus primer, seguits per la Jove de Tarragona i, finalment, la Colla Vella dels Xiquets de Valls.

Els Xiquets de Reus han tingut l’honor de descarregat el primer castell de 8 vista a Riudoms,almenys en l’època moderna dels castells. Els de Reus han descarregat el 2d7, el 3d8, 4d7, unvano de 5 i p4 al balcó.La Colla Jove de Tarragona ha aprofitat la cita riudomenca per estrenar els primers castells de 8 de la temporada, descarregant un 4d8 en primera rona i un 3d8 en segona. A més, ha descarregat el 5d7, 3 pilars de 5, 3 pilars de 4 i pilar de 4 al balcó. La Colla Vella ha fet la millor actuació mai vista a Riudoms descarregant el 2d8, 5d8 i el 4d8. A més, ha completat la seva actuació amb 2 pilars de 5, un pilar de 5 al balcó i 4 pilars de 4.

La diada, organitzada per la regidoria de Cultura, ha servir per «potenciar la cultura popular itradicions del país a través d’una de les seves manifestacions més genuïnes: els castells», i al mateix temps, ha explicat Maria Cros, és «una activitat que volíem vincular a la diada de SantJordi i integrar en la programació habitual de la setmana de Sant Jordi a Riudoms». Per la sev apart, l’alcalde Sergi Pedret ha refermat la seva voluntat que aquesta cita sigui «una cita fixa en el calendari casteller».