.

Un pagès mostrant uns préssecs plans malmesos durant una pedregada el juliol del 2013. Foto: ACN

Un pagès mostrant uns préssecs plans malmesos durant una pedregada el juliol del 2013. Foto: ACN

Unió de Pagesos ha demanat al Departament d’Agricultura que faci una valoració “ràpida i acurada” dels danys provocats per les pedregada que aquest dimarts van afectar els conreus de les comarques de la Catalunya Central, Camp de Tarragona i alguns municipis de la demarcació de Girona. El sindicat ha fet aquesta petició de cara a les indemnitzacions “justes” a la pagesia afectada, així com l’aplicació de mesures com adequar la fiscalitat de l’IRPF a les pèrdues que es comptabilitzin. El sindicat ha constatat que els conreus afectats són de cereals, colza, vinya, olivera i fruita seca i calcula que en alguns municipis de l’Anoia i comarques de Tarragona l’afectació pot ser d’entre el 40 i el 100%.

Pel que fa a les comarques de Tarragona, els danys a la vinya, olivera, ametller, avellaner, garrofer i horta han estat d’entre el 40 i el 100% en funció de les zones, segons càlculs d’Unió de Pagesos. Els municipis afectats són Marçà, Porrera (Priorat), el Morell, Vilallonga del Camp, la Secuita, els Pallaresos, Perafort (Tarragonès), i Vallmoll, el Rourell, la Masó, el Milà, el Garidells (Alt Camp).

Segons estima el sindicat, a la Llacuna (Anoia) hi ha hagut afectacions amb danys superiors al 50% en cultius de cereals i vinya, i fins i tot en algunes zones podrien arribar al 100%. A la Pobla de Claramunt, Vilanova del Camí, Òdena, Castellolí i Santa Margarida de Montbui (Anoia), les afectacions en algunes parcel·les arriben al 100%, sobretot en colza, encara que també hi ha danys en cereals.

A Sant Feliu Sasserra (Bages), les pedregades d’aquest dimarts, que s’afegeixen a les que va patir aquesta zona la setmana passada, van afectar colza i cereals, amb pèrdues que podrien ser superiors al 30% de la collita. Santa Maria d’Oló, de la mateixa comarca, també ha resultat amb greus afectacions en colza, amb percentatges de danys que s’estimen elevats.

El sindicat també ha apuntat que altres comarques que han patit danys per les pedregades són el Berguedà (Montclar i Montmajor van tenir ahir pèrdues en cereals), Osona (la zona de Torelló va patir afectacions diumenge passat), i alguns municipis del Pla de l’Estany i el Gironès.