.

.

TOTS 21


Tractors entrant a Barcelona per la Meridiana. Foto: ACN

Milers de pagesos amb més de 2.000 tractors, segons les xifres d’Unió de Pagesos, es manifesten a Barcelona per protestar a la ciutat contra la burocràcia, els elevats costos de producció o la competència deslleial d’altres països. Les marxes lentes que a primera hora del matí han sortit de diversos punts d’arreu de Catalunya han començat a arribar a la capital catalana cap a les dues del migdia per l’Avinguda Meridiana i la Diagonal. La més àmplia és la marxa de Ponent, amb un miler de participants, segons Asaja. Els pagesos han aparcat centenars de tractors a la Diagonal i la Gran Via i per anar a peu cap a la representació de la Comissió Europea, la delegació del govern espanyol i el Palau de la Generalitat.

Els agricultors i ramaders esperen que amb aquesta mobilització es pugui reivindicar la feina del sector primari, al marge d’aconseguir canvis importants per part de l’administració per revertir la situació. “Hem d’explicar que els ous surten de les gallines i que els pollastres no surten desossats com al súper”, exclamava un dels productors muntat dalt d’un tractor mentre passava per davant de la Sagrada Família.

Els pagesos han alçat la veu pels carrers de la capital catalana amb diversos cartells penjats en els seus tractors. ‘Revolució pagesa’, ‘pagesia o mort’, ‘prou burocràcia’, ‘no al quadern digital’ o ‘més ajudes a la ramaderia’ han estat alguns dels missatges més repetits. Molta gent ha aplaudit als agricultors i els ha enviat missatges de suport al seu pas pels carrers de la ciutat. Alguns pagesos s’han mostrat sorpresos per la rebuda i han demanat a la gent que traslladin aquest suport en fets, evitant comprar a les grans cadenes que no els paguen un preu just pels seus productes.

“Fa molt de temps que no poden viure, tenen tot el meu suport i hi hauria d’haver més gent”, ha dit la Sílvia, una veïna de Barcelona que aplaudia la marxa.

Una altra imatge de la protesta. Foto: ACN

La pagesia catalana emula des de fa dos dies les mobilitzacions a França amb protestes arreu del país contra la situació límit que viu el sector agrícola. Aquest dimarts van tallar les principals carreteres del país (AP-7, AP-2 i A-2) i dimecres les diferents columnes s’han dirigit a la capital catalana. La tractorada ha arribat a l’estació de la Sagrera cap a les 14h30 i no ha entrat per la Diagonal fins passades les 15h30.

Els pagesos es dividien entre l’optimisme per una mobilització històrica i l’escepticisme sobre quines seran les mesures polítiques que vindran a continuació. “Ja veurem si ens faran cas, esperem que sí perquè la gent està molt, molt cremada. El sector està a les últimes i ens hem de fer sentir”, ha dit el Jordi, un dels manifestants a l’ACN. Els mobilitzats han destacat que la “mateixa pagesia està tan farta i amoïnada” que s’han organitzat internament sense la convocatòria de sindicats, que s’han sumat després a la marxa.

“Tenim molts problemes burocràtics i mediambientals, moltes normatives exagerades”, ha lamentat un dels productors que s’ha mobilitzat a Barcelona, el Josep Niubó. Precisament, a banda dels costos de producció desmesurats i els greus efectes de la sequera, una de les gotes que ha fet vessar el got ha sigut l’obligatorietat de presentar un quadern de camp digital, una exigència de la Unió Europea que el sector considera que el govern espanyol ha “centrifugat” el cost d’aquesta digitalització als productors. En aquest document han de quedar unificats els registres existents d’informació agrària i és indispensable per accedir als ajuts europeus.

“Cada vegada hi ha menys explotacions, hi ha molts problemes de relleu generacional i de pagesos en queden pocs i gairebé som els jardiners del territori”, ha sentenciat Niubó.

ACN