.

.

TOTS 21


La neu comença a fer-se notar a Reus. A la imatge, el carrer Llovera a les 11.30 hores amb una temperatura gèlida. Foto: Tarragona21

Imatge del Coll de l’Illa. Foto: CatInfo

A Cambrils també estan caient volves de neu. Foto: Lluís Rovira / Revista de Cambrils

Imatge de postal de Cornudella. Foto: Salvador Salvadó

La neu ha agafat en les cotes més altes del Camp de Tarragona i fins i tot s’ha deixat veure arran de mar, al llarg d’aquest dimarts. Els flocs de neu han fet acte de presència en el conjunt del territori tarragoní, incloses les grans ciutats com Tarragona, Reus o Valls. Però la neu, davant la decepció de molts tarragonins, només ha acabat agafant en municipis interiors de certa alçada, especialment de les comarques del Baix Camp, Priorat i Conca de Barberà.

En molts d’aquests municipis el transport escolar ha quedat afectat i en alguns, fins i tot, s’han suspès les classes, sobretot de cara a la tarda. Carreteres que discorren per colls, com el d’Alforja en direcció a Cornudella, el de la Teixeta, de Reus i fins a Falset, i el de Lilla, de Valls a Montblanc, han quedat nevats amb gruixos d’entre 1 i 5 centímetres, aproximadament. Les màquines llevaneu, però, s’han afanyat a mantenir neta la calçada. Els conductors s’aturaven en punts de vistes panoràmiques i aprofitaven per fer-s’hi fotografies tipus ‘selfie’.

Són els primers efectes d’un front associat a la borrasca anomenada ‘Emma’ que, entre últimes hores d’avui i demà dimecres, travessarà Catalunya provocant precipitacions abundants i generalitzades. Aquestes precipitacions estaran associades al xoc de dues masses d’aire de característiques molt diferents, per una banda una massa d’aire polar continental, freda i seca, i per un altre la massa d’aire atlàntic que avança des del sud-oest, amb gran aportació d’humitat i molt més càlida.

Durant la propera nit i al llarg de demà dimecres aquesta situació donarà lloc a precipitacions abundants, inicialment en forma de neu a qualsevol cota i que s’aniran transformant en pluja de sud a nord a mesura que la cota de neu pugi amb el avanç de la massa càlida. Les acumulacions de neu més importants s’esperen al Pirineu i Prepirineu més occidental, entre 30 i 50 cm, mentre que a la resta es podran acumular entre 10 i 20 cm per sobre de 300-500 metres i al litoral entre 0 i 2 cm.

La cota de neu se situarà inicialment a 200-300 m al terç sud ia qualsevol cota en la resta, pujant al llarg del dia de sud a nord fins situar-se al final del dia per sobre de 1500 m. A partir de dijous i durant la resta de la setmana és molt probable que les nevades quedin restringides a zones d’alta muntanya. Durant el dia d’avui les temperatures es mantindran molt baixes en totes les comarques, amb màximes per sota dels 5-10 ºC, segons les zones, i durant la propera matinada es repetiran les gelades bastant generals. Demà dimecres la temperatura anirà pujant progressivament, especialment a partir del migdia.

Els ajuntaments activen els plans d’emergències

Els ajuntaments de les capitals de la demarcació i del Baix Camp (on la nevada s’està intensificant des de les 12 del migdia) han activat la fase d’Alerta del Pla de Protecció Municipal davant les previsions meteorològiques relacionades amb l’onada de fred. Pel que fa al de Tarragona, ja ha anunciat que aquesta nit posarà en marxa l’Operació Iglú a causa de les baixes temperatures. Serà la segona vegada que aquest 2018 s’activi l’Operació Iglú, després que el dispositiu ja es posés en marxa el passat 8 de febrer, quan es van atendre 18 persones.

El temporal ha afectat les classes de diferents centres educatius de la demarcació. Protecció Civil, en coordinació amb el Departament d’Ensenyament han determinat suspendre amb caràcter preventiu el transport escolar de demà de forma generalitzada. De la mateixa manera es prega a la ciutadania que no intenti realitzar aquest servei amb el seu vehicle privat, perquè el que pretén aquesta mesura és retirar de la circulació el màxim nombre de vehicles.

Davant d’aquesta situació i amb la previsió de que molts alumnes no puguin anar a l’escola, els centres educatius no realitzaran la seva activitat lectiva amb normalitat. De fet, l’escola de Mont-ral a l’Alt Camp, amb onze alumnes, ha hagut de tancar, mentre que l’escola Aura i el Turó han decidit evacuar l’alumnat aquest migdia seguint les recomanacions d’Ensenyament.

Mesures preventives de Protecció Civil

El darrer Consell Assessor del Pla NEUCAT ha determinat la restricció generalitzada de la mobilitat de camions de més de 7.500 kg a partir de les 16:00 hores d’avui.

D’altra banda, els centres de salut activaran un protocol de reprogramació de visites per les persones que no puguin desplaçar-s’hi demà. Les reprogramacions s’han de realitzar posant-se en contacte amb el centre de salut respectiu. El telèfon 061 CatSalut Respon del Departament de Salut es reforçarà per atendre les consultes de persones que es trobin malament i tinguin dubtes sobre si han d’anar a urgències.

Alguns consells per a la conducció amb neu

Es recomana avançar la mobilitat de retorn aquesta tarda i minimitzar la mobilitat demà al matí mentre es mantinguin les nevades i es puguin produir afectacions viàries.

És molt important tenir en compte la prevenció i la preparació dels vehicles per afrontar amb èxit aquestes situacions, i per això cal portar al vehicle l’equipament d’hivern: rodes de contacte, cadenes, guants, roba d’abric, el dipòsit de benzina ple i el telèfon mòbil amb la bateria carregada.

En zones de muntanya on les baixes temperatures i les nevades són habituals en aquesta època de l’any, s’aconsella utilitzar els pneumàtics d’hivern, ja que proporcionen més adherència i una millor resposta de frenada.

Conducció amb neu:

  • Conduir amb suavitat
  • No frenar bruscament
  • Reduir la velocitat per facilitar l’adherència i evitar lliscaments
  • Augmentar la distància de seguretat
  • Seguir les roderes o empremtes deixades per altres vehicles
  • No avançar si no és necessari
  • Portar les cadenes per si són necessàries

(Seguirà ampliació)