.

Protecció Civil de la Generalitat demana extremar la precaució per l’episodi previst pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que s’inicia amb una davallada de les temperatures la propera matinada, acompanyada de precipitacions en forma de neu a la franja pirinenca i que coincidirà amb un episodi de fort vent de nord que afectarà el Pirineu. En el cas del vent de nord, afectarà també les Terres de l’Ebre i al litoral de Tarragona. Per això s’han emès prealertes del Pla NEUCAT i VENTCAT i es demana adequar la mobilitat del cap de setmana a la meteorologia i abstenir-se de realitzar activitats a l’exterior en alta muntanya en situacions de fort vent i precipitacions.

També es demana als conductors que hagin de dirigir-se a les comarques pirinenques i prepirinenques que comprovin l’estat del vehicle, duguin cadenes (i s’assegurin que saben col·locar-les) i segueixin l’evolució de la previsió meteorològica i les indicacions del servei Català de trànsit i Protecció Civil.

La previsió del Servei Meteorològic de Catalunya indica una forta davallada de temperatures i precipitacions en forma de neu a les comarques pirinenques que poden deixar acumulacions generoses, que al llarg de tot l’episodi (durant el cap de setmana) poden ser de més de mig metre. A la zona de la Val d’Aran, es preveu que demà puguin acumular-se 20 cm de neu per sobre de la cota de 600 metres. La propera matinada i primeres hores del matí de demà divendres, la cota de neu serà força baixa (200m) a les comarques pirinenques i deixar precipitacions minses de neu també a la zona de l’Alt Empordà.

Al llarg del matí també pot haver-hi precipitacions de neu a la zona interior del prelitoral de Tarragona i zona central de Catalunya. La cota on pot nevar oscil·larà en funció de la temperatura ambient i les zones de precipitació entre els 400 m i els 200 m.

El SMC preveu que a partir d’aquest vespre i fins dissabte a mitjanit s’espera vent que bufarà de component Nord a la meitat Nord de Catalunya, les Terres de l’Ebre i al litoral de Tarragona. La superació de llindars es més probable a cotes altes.

Aquest migdia s’ha reunit al departament d’Interior el comitè tècnic d’avaluació del Pla NEUCAT amb presència de representants de la Direcció General de Protecció Civil, Servei Català de Trànsit, Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, servei meteorològic de Catalunya, Cos d’Agents Rurals, Sistema d’Emergències Mèdiques, carreteres de la Generalitat, i carreteres de l’Estat.

Cal estar atent de les previsions meteorològiques i consultar les incidències viàries abans de sortir de casa o a través del mapa continu de trànsit del Servei Català de Trànsit

Carreteres de la Generalitat i de l’Estat disposen de 188 llevaneus i més de cent dipòsits de materials fundents repartits pel territori. Durant la nit passada ja han començat els treballs preventius a les carreteres que es poden veure afectades per les nevades.