.

La 10a edició de la Mostra Internacional del Jazz i Blues de Cambrils, organitzada per Cambrils la mar de jazz, arriba enguany carregada amb una dotzena de propostes procedents del nostre país i de nou de amb presència de grups internacionals. A Cambrils del 29 de setembre al 4 d’octubre s’escoltarà jazz i blues i també estils propers com ara el folk, el rock, el surf, el swing o el rockabilly.

En aquesta ocasió la principal novetat és l’ampliació del Jazz al Parc que fins ara es feia al Parc del Pescador el diumenge d’inauguració de la Mostra. En aquesta ocasió s’ha decidit ampliar el Jazz al Parc a dues jornades, els dies 29 i 30 de setembre, ampliant també l’oferta musical amb artistes de renom i reconeixement internacional.  Els responsables de la programació destaquen l’esforç per portar el grup Los Mambo Jambo, un grup català de rock, surf, jazz i swing instrumental que habitualment toca en festivals de tota Europa i fins i tot a Mèxic o Brasil. La formació liderada pel saxofonista Dani Nel·lo, en la qual també hi ha l’espectacular contrabaixista Ivan Kovacevic, es podrà escoltar el diumenge 30 de setembre al voltant de les 19.30h com a clausura del Jazz al Parc, interpretant les cançons dels seus últims discs com Jambology o Impacto inminente.

El Jazz al Parc començarà dissabte al voltant de les 19.00h amb el grup local Los Aliados, formació que tot just després d’aquesta actuació se n’anirà de gira a Mèxic per presentar el seu primer disc ‘Y si no, nos cabreamos’. La presència internacional del primer dia la configurarà el trio de jazz vocal Miau Trío, una formació integrada per tres dones procedents d’Argentina que ens sorprendran amb les seves harmonies i el seu ritme a partir de les 20.00h. Però el ritme final el posarà el septet barceloní The Sick Boys, un grup de rockabilly, rock i swing que arribarà a Cambrils per presentar el seu primer disc ‘Swingin’ and twistin’ a partir de les 21.30h i fins a tancar la primera jornada que com sempre serà gratuïta i amb servei de bar per a tot el públic.

La segona jornada del Jazz al Parc començarà diumenge 30 a partir de les 12 del matí amb Joana De Diego, un trio de dues guitarres i veu liderat per aquesta cantant barcelonina que presentarà el disc ‘Timbla’. La matinal continuarà a ritme de jazz amb Xavi Díaz Quartet, grup de jazz clàssic liderat per aquest guitarrista de Vilafranca del Penedès amb un llarg recorregut al nostre país. Al voltant de les 13.30h, tots els assistents podran tastar la degustació de fideus rossos preparada per l’organització al preu de 5 euros.

El Jazz al Parc continuarà a la tarda del mateix diumenge a la pèrgola del Parc del Pescador. Serà a partir de les 17.00h amb la presència de White Boy White, grup de blues d’arrel liderat pel guitarrista i armonicista nord-americà resident a Tarragona Richard White. Posteriorment arribarà una altra de les sorpreses de la jornada, la del bluesman i multi-instrumentista Sergi Estella, ex component d’Empty Cage, presentant el seu nou treball Ho superes i et fots, amb un espectacle carregat de blues, rock i humor negre, a través del repertori d’instruments que ell mateix es construeix. El Jazz al Parc finalitzarà amb el concert a partir de les 19.30h de Los Mambo Jambo, els caps de cartell d’aquesta edició que prometen un intens i energètic fi de festa barrejant surf, rock, jazz i blues amb una gran presència escènica i actitud sobre la petit pèrgola del Parc del Pescador.

Imatge de la roda de premsa de presentació del festival.

Concerts a les sales

L’organtizació de la Mostra de Jazz i Blues de Cambrils ha fet un esforç en aquesta ocasió per portar grups importants a casa nostra. Finalment seran quatre les actuacions que es podran veure durant el mes d’octubre i el primer cap de setmana de novembre. La sala La Boheme acollirà el dissabte 13 d’octubre (23.00h) el concert de la formació The Electric Alley, un grup procedent de Cadis que amb el seu blues, rock i hard rock han viatjat per tota Europa. Ara, amb nou disc ‘Turning Wheels’ acabat de sortir actuaran per primer cop a Cambrils en un concert amb una entrada de 7 euros  que es pot comprar prèviament a www.entradium.com perquè l’aforament és limitat. De fet l’organització recomana a tots els interessats a comprar les entrades perquè l’aforament és limitat.

L’altra gran concert de la Mostra Cambrils Jazz & Blues és el que oferirà el jove guitarrista anglès Ben Poole liderant la Ben Poole Band com a concert de tancament de la seva gira per l’Estat espanyol i després d’actuar en una quinzena de ciutat i festivals importants de blues. A Cambrlils es podrà escoltar aquest guitarrista i cantant considerat una de les grans promeses del blues europeu a La Boheme el divendres 19 d’octubre a les 23.00h. Entrades anticipades a 8 euros a www.entradium.com i 10 euros a taquilla.

El jazz tindrà el protagonisme exclusiu en aquesta part final festival amb dos concerts de primer nivell. Serà el divendres 26 d’octubre a les 23.00h a la Sala M’Art amb la presència del cambrilenc Apel•les Carod, liderant un grup especial per aquest concert integrat per tres músics, dos dels quals van ser els seus professors a l’Esmuc. El violinista cambrilenc s’ha rodejat en aquesta ocasió de tres primeres espases del jazz català com son el bateria David Xirgu, el guitarrista Dani Pérez i el contrabaixista Manel Fortià, col•laborador habitual de Carod, en un concert inèdit fins al moment. Entrades anticipades a 8 euros a www.entradium.com i 10 euros a taquilla.

El concert de clausura de la Mostra de Jazz i Blues tindrà de nou lloc a la Cripta de l’Ermita com en les darreres ocasions el diumenge 4 de novembre a les 19.30h. El protagonista serà el pianista Joan Claver, un músic que fa uns anys resideix a Cambrils i que actuarà liderant un trio, Triangle,  format pel bateria Xavi Reija i el contrabaixista Artemi Agràs. Les entrades per aquest concert es podran comprar a la taquilla de la Cripta una hora abans de l’actuació.

Organitzadors i patrocinadors

La Mostra Internacional  de Jazz i Blues de Cambrils està organitzada des de la seva creació l’any 2010 per l’associació Cambrils la mar de jazz, amb el suport del Departament de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils, la Diputació de Tarragona, el Departament de Cultura de la Generalitat i la col•laboració de diverses empreses com són el principal patrocinador, Vermuts Miró, juntament amb Estrella Damm, El Piset de Cambrils i Comaigua.

Edicions anteriors

En les nou edicions organitzades fins al moment, per Cambrils han passat una setantena de grups del Camp de Tarragona, catalanes i internacionals com: Ignasi Terraza, Quico Pi de la Serra, Amadeu Casas, Bernat Font Trio, De Diego Brothers, Xavier Baró, Guillermo Calliero Group, Natsuko Sugao, Víctor Correa, Miguel Talavera Trio, Lewis Emma, Lluís Capdevila & Petros Kamkplanis, Arecio Smith Trio, Xavi Reija Trio, Iñaki Plaza Band, Max Sunyer, Big Mama Montse, Gorka Benítez & David Xirgu, Giulia Valle Trio, Arecio Smith, Ivan Kovacevic & Five Spots, Dick Them Trio o grups internacionals com els nord-americans The Roomsounds, The Broadcast, Ted Z & The Wranglers o els canadencs Blue Moon Marque.

Cinema i música

La darrera activitat de la Mostra de Jazz i Blues de Cambrils és l’organització conjuntament amb l’ACTE (Agrupació Cultural Cinematogràfica del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre) del primer Cicle de Cinema i Música que es farà al Cinema La Rambla de l’Art de Cambrils. Les tres projeccions tindran un preu d’entrada de 6 euros i es faran els dijous a les 20.30h. La primera cinta es podrà veure l’11 d’octubre: ‘Omega’. Es tracta d’una pel·lícula documental del 2016 de José Sánchez-Montes sobre el projecte de fusió de rock i flamenc de Enrique Morente y Lagartija Nick per enregistrar el disc ‘Omega’. La segona projecció es farà el dijous 18 d’octubre. Es tracta de la cinta ‘Michel Petrucciani’, de Michale Radford, al voltant de la vida d’aquest pianista francès amb greus afectacions físiques però que va acabar triomfant a tot el món. La tercera i darrera cinta es  podrà veure el 25 d’octubre:’CSNY Déjà Vu’, de 2008, dirigida per Neil Young sobre el grup Crosby, Stills, Nash and Young.