.

.

TOTS 21


Una patrulla dels Mossos d'Esquadra. Foto: cnpygcjuntos.blogspot.com.es/

La titular del jutjat número 2 del Vendrell ha imputat vuit mossos, un metge i una infermera per homicidi imprudent arran la mort, el passat 31 de juliol, d’un detingut a la garjola de la comissaria dels Mossos.  L’autòpsia, a la qual ha tingut accés Tarragona 21, assenyala que és una “mort sota custòdia” per  una sèrie de factors combinats entre consum de cocaïna i l’estrès per la detenció i la contenció del jove de 29 anys Yassir El Youssouni.

Els advocats de la familia, Ruben Viñuales i Oriol Vazquez, han explicat  que tot i que el jove anava en pantalons curts en el moment de la seva detenció i que el  van registrar dues vegades, l’aixecament del cadàver va locaitzar haxix a la butxaca  i cocaïna al lavabo de la garjola, per la qual cosa dos dels imputats són els mossos que van registrar el jpve perquè “és evident que va haver negligència”.

El jove va morir sol, lligat a un matalàs i amb un casc de motorista al cap. L’havien deixat així els altres sis mossos imputats, en compliment del protocol per evitar autolesions. El relat dels fets dura quatre hores, des que entra a la garjola fins que surt mort, pero els dos videos de seguretat -un de la cel·la i l’altre del passadís- té poc més de 56 minuts.La jutgessa ha demanat l’original, però ja no existeix. Els mossos argumenten que el van destruir al cap de trenta dies.

La familia, segons el video difòs ahir per la xarxa social Youtube, vol arribar fins el final i que sàpiga la veritat. Acusen els mossos de fer la guitza al jove des dels enfrontaments, el febrer del 2010, als Pisos Planes, entre policia i veïns. Ell va sortir fent declaracions, molt crítiques, en molts mitjans de comunicació. Fos com fos, acumulava molts antecedents policials i havia estat 15 mesos a la presó per un intent d’homicidi rere una baralla, si bé l’Audiència el va excarcerar i va rebaixar el delicte a falta.

El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, ha tancat files amb els mossos i assegura que van fer correctament la seva feina i per això no els retirarà del servei, ja que la causa de la mort és per la ingesta de cocaïna. Viñuales, però, discrepa: “L’anàlisi toxicològic confirma que la quantitat de cocaïna no arriba a ser letal, ni tan sols tòxica, i entenem que l’actuació dels mossos ha estat molt rellevant”

També remarca que  l’informe forense no recull cap lesió “ni greu, ni lleu” al cap, la qual cosa posaria en dubte que la reducció “tan extraordinària” dels agents es produís perquè el jove s’estava autolesionant donant-se cops de cap contra les reixes de la garjola. “Si per evitar això  la mesura va acabar provocant la mort, es veu que no és proporcional”.

Abans dels intents d’auto lesió, el jove va entrar en convulsions i els mossos van avisar de seguida al SEM. El metge i la infermera van diagnosticar símptomes exagerats i ara, estan imputats. Va ser el mateix equip que va intentar reanimar el jove, ja sense èxit, un parell d’hores més tard.