.

Imatge del Seminari, on s'ha celebrat la jornada.

Imatge del Seminari, on s’ha celebrat la jornada.

El Seminari Centre Tarraconense de Tarragona ha acollit la 21ª edició de la Jornada dels Economistes que organitza anualment la seu del Col·legi d’Economistes de Catalunya a Tarragona sota el lema “Macrotendències geoeconòmiques i la seva influència al territori”.

Pere Segarra, president territorial del Col·legi a Tarragona, ha donat la benvinguda als participants i assistents tot destacant la importància de la geoeconomia. A continuació, el degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya Joan B. Casas ha remarcat la rellevància de saber cap a on va el món i si els economistes i empresaris estem en la bona direcció.

El tercer torn de paraula en el pànel de benvinguda, ha estat per Antonio Terceño, degà de la facultat d’Economia i Empresa de la Universitat Rovira i Virgili, que ha comentat que la geografia ha canviat molt i que les fronteres són més mentals que físiques i ha denunciat que el talent del territori marxa. Finalment, en Miquel Àngel Fúster, organitzador de la Jornada i membre de la Comissió Territorial del Col·legi a Tarragona, ha agraït l’assistència a totes les persones presents.

El primer ponent de la jornada Eduardo Olier, president executiu de l’Institut Choiseul per a la política internacional i geoeconomia a Espanya, ha tractat La distribució del poder econòmic global i ha començat mencionant que l’economia global està influïda per la geopolítica i, en concret, ha subratllat que s’utilitza l’economia per fer pràctica de l’ús del poder. Olier ha dit que les nacions que han apostat per la globalització es corresponen amb països que tenen un PIB per càpita elevat. També ha mencionat que el món que veurem properament tindrà com a centre el pacífic, de fet el centre gravetat global estarà situat a la Xina a l’any 2050.

Per il·lustrar l’explicació ha citat diversos exemples de decisions polítiques que han afectat a l’economia, la decisió de la Reserva Federal americana de fer caure Lehman Brothers, que alhora va provocar una tempesta financera global, o bé la decisió de mantenir el preu del petroli baix per provocar una balança comercial deficitària per part de Rússia. Pel que fa al futur, ha opinat que Gran Bretanya finalment declinarà sortir de la Unió Europea i que tindrem dos jugadors clau: Xina i Estats Units. Per Olier la conclusió és que els canvis polítics canvien l’economia i que tota l’economia global està imbuïda per internet i això implica que s’està constituint un nova estructura poder: el cíber poder.

Juan A. Duro, catedràtic del departament d’Economia de la Universitat Rovira i Virgili i director de la Càtedra d’Economia Local i Regional, ha centrat la seva ponència per parlar de la dinamització de Tarragona tot considerant l’economia global. Duro ha afegit que la demarcació de Tarragona és molt diversa i té necessitats molt i molt importants d’estratègia en l’àmbit de la governança global local.

De fet, la diversitat del territori ha implicat uns creixements molt diferents durant el període del 2011 al 2014; a tall d’exemples Camp de Tarragona va decréixer un -0,6% i Terres de l’Ebre un -2,6%. Finalment, Juan A. Duro, ha remarcat que els empresaris tarragonins identifiquen diversos dèficits en el territori com per exemple les infraestructures però destaquen que manca un gran projecte territorial que potenciï els sectors clau com el turisme, l’alimentació i la indústria.

A continuació, ha estat el torn de la taula rodona comptant amb el director d’Innovació i Formació del complex industrial de Dow Chemical a Tarragona Alfred Arias, el director general de la Federació Empresarial d’auto-transport de Tarragona Josep Lluís Aymat i el director general de Cunicarn Ramon Calbet. Els panelistes han explicat la seva experiència al territori tot considerant els efectes de les macrotendències geoeconòmiques. Arias, ha mencionat que des del 2012 Dow Chemical s’han reinventat i ha subratllat el Magreb com un gran mercat per tota la península ibèrica en el que s’han de potenciar les especialitats i fugir de les commodities.

Aymat, ha començat lamentant que es torni a parlar de fronteres físiques i ha denunciat que anem marxa enrere pel que fa al sector del transport el qual està molt gravat pel pagament d’impostos. Josep Lluís Aymat ha afegit la importància d’activar el corredor mediterrani com a dinamitzador del comerç. I pel que fa al darrer panelista, Ramon Calbet, ha començat tot dient que Cunicarn a partir de l’any 2006 va iniciar una deslocalització del negoci i ha destacat com la pell de conill, que era un subproducte en el passat, ha esdevingut un element clau de comerç amb la Xina. En aquesta línia d’innovació, ha mencionat que Cunicarn han desenvolupat últimament cinc projectes de R+D gràcies a la reinversió dels seus beneficis.

Joan B. Casas, degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya, ha estat el responsable de cloure la jornada tot posant èmfasi amb la complementarietat entre el sector públic i privat i ha denunciat l’arquitectura d’altes garanties que hem generat a la societat provocant una enorme complexitat en les normatives. Casas ha acabat mencionant la rellevància de mantenir Europa i l’estat del benestar com factors clau per la diversitat.

El Col·legi d’Economistes de Catalunya, que compta amb més de 8.000 col·legiats (461 dels quals de Tarragona) i més de 2.000 societats i despatxos vinculats (159 dels quals de Tarragona) dedicats professionalment a les diferents vessants de l’economia i l’empresa, està considerat com una institució que, a través de l’organització d’activitats i serveis molt diversos, es configura com un centre de formació i reciclatge dels professionals i com un fòrum d’opinió obert a la societat en general.