.

Edifici de l'Autoritat Portuària. Foto: Tarragona21

Edifici de l’Autoritat Portuària. Foto: Tarragona21

L’Edifici de l’Autoritat Portuària de Tarragona acollirà dilluns vinent, 8 de juliol, de 9 a 13 h, la quarta jornada de divulgació territorial organitzada pel Departament de Polítiques Digitals per promoure la demanda de serveis innovadors entorn a la 5G en sectors estratègics de l’economia catalana. La jornada, que compta amb la col·laboració de 5G Barcelona, reunirà entitats i empreses que desenvolupen projectes en l’àmbit de la 5G i actors del sector industrial químic i petroquímic interessats a digitalitzar els seus processos gràcies a la innovació tecnològica. El secretari de Polítiques Territorials, David Ferrer, obrirà la jornada, en què també hi intervindrà el director general d’Innovació i Economia Digital, Dani Marco.
La indústria química i petroquímica de Tarragona és, sens dubte, un sector estratègic i un dels dinamitzadors més potents d’ocupació a la zona: representa el 50% de tota la indústria química a Catalunya i el 25% a l’Estat i genera 11.000 llocs de treball directes i indirectes, a més de 35.000 llocs de treball induïts, derivats de l’existència d’aquesta indústria al territori. Tarragona té el pol petroquímic més potent del sud d’Europa i un dels més importants del continent, amb prop de 30 empreses que controlen un sector en ple creixement i contínua transformació que destina gran part del seu pressupost a projectes de recerca i innovació. El complex petroquímic de Tarragona inclou, a més, una altra infraestructura cabdal per a l’economia catalana, el Port de Tarragona, que també està immers en un profund procés de digitalització a les seves instal·lacions i serveis per tal d’adaptar-se als reptes plantejats per la revolució tecnològica en la logística i el món portuari.
En aquest sentit, durant la jornada s’exposaran les necessitats de digitalització del sector i es compartiran exemples sobre com la 5G pot obrir nous horitzons i impulsar substancialment aquest àmbit. A mode introductori, s’exposaran les possibilitats d’aplicació de la 5G en l’entorn industrial petroquímic perquè siguin debatudes en la taula rodona i debat posterior, on s’identificaran els principals casos d’ús i necessitats de digitalització en el sector químic de Tarragona: gestió, manteniment i monitorització d’infraestructures crítiques associades a la indústria petroquímica i química; la 5G com a tecnologia facilitadora de la Internet de les Coses aplicada a la indústria en aquests sectors (Industrial IoT), i el desenvolupament de Neutral Host Platforms (plataformes neutres multioperadores per a compartició d’infraestructura) per a plantes industrials químiques i petroquímiques.
Aposta per la 5G a través de l’Estratègia 5G de Catalunya  
La jornada de Tarragona forma part de les sessions de divulgació territorial organitzades pel Departament de Polítiques Digitals amb la col·laboració de 5G Barcelona per donar a conèixer les oportunitats que generarà la 5G i promoure el desenvolupament de projectes amb aquesta tecnologia. La de Tarragona tanca el primer cicle d’aquestes jornades, que van començar a Barcelona amb una sessió dedicada al sector de les smart cities (ciutats intel·ligents) i va continuar a Lleida amb el sector agroalimentari i a Girona amb el sector turístic.
La promoció i la difusió de la 5G arreu del territori, que s’emmarca en l’aposta prioritària del Govern per l’impuls i el desenvolupament de la tecnologia 5G al país a través de l’Estratègia 5G de Catalunya, és essencial per consolidar l’ecosistema 5G a Catalunya, així com per promoure la demanda de serveis innovadors entorn a la 5G en sectors estratègics.