.

Instal·lacions de Grecat, a Constantí

L’empresa Sita Spe Ibérica, amb seu a Martorell (Baix Llobregat,) és una de les catorze seleccionades per l’Organització per la Prohibició de les Armes Químiques (OPAQ) de l’ONU que concursaran per adjudicar-se la destrucció de l’armament químic de Síria.

Filial del grup francès Suez, Sita Ibérica era l’única societat catalana i estatal entre la llista de les 40 aspirants inicials. L’empresa, a més, participa en la gestió de la incineradora Grecat de Constantí, una de les possibles destinacions finals per a la destrucció de 500 tones d’armament químic. L’OPAQ, que ha fet pública la selecció a La Haia, anunciarà el guanyador o guanyadors del concurs a principis de febrer.

Precisament, i segons ha admès Sita, una de les possibles destinacions per al tractament final d’aquests materials podria ser la incineradora de Grecat a Constantí -de la qual n’és accionista i participa en la gestió-, tot i recordar que disposen d’instal·lacions “a tota Europa”. De fet, el passat dia 9 de gener, Grecat va reconèixer, mitjançant un comunicat, estar estudiant la sol·licitud d’una de les empreses que volien participar en aquest concurs per al tractament de matèries primeres i fluxos procedents d’aquest arsenal. La notícia va aixecar un gran rebombori al Camp de Tarragona.

Segons han confirmat a l’ACN fonts de la mateixa Sita Ibérica -pertanyent a Suez Environment-, l’empresa continua endavant en el concurs amb el qual aspira obtenir l’adjudicació per tractar i destruir definitivament les armes químiques que ha lliurat el govern sirià.

Les mateixes fonts han remarcat, en aquest sentit, que es tracta de residus químics “ja neutralitzats” -operació que porten a terme cossos militars en vaixells de guerra al Mediterrani- que “només han d’anar a la incineradora”.

El termini per a la presentació d’ofertes per poder accedir al concurs públic que va obrir l’organisme de Nacions Unides es va tancar aquest diumenge. Aquest dilluns al matí, l’OPAQ ha presentat a La Haia el nom de les catorze societats que entraran en el concurs definitiu després d’acreditar que complien satisfactòriament els requisits tècnics. A banda de Sita Ibérica, hi ha empreses de França, Regne Unit, la Xina, Aràbia Saudita, Israel, Alemanya, Bèlgica Finlàndia, Suïssa o els Estats Units -amb dues candidates-. El nom de la guanyadora o guanyadores es donarà a conèixer “a principis de febrer”.