.

Palmira Saladié, després del pregó, rebent un record de la Canonja de mans de l’alcalde, Roc Muñoz. Foto: DiariTots21

Després que la setmana passada comencés el programa d’actes i les primeres activitats de la Festa Major de la Canonja –amb la festa de Masricart per la Mare de Déu de les Neus o la música del Festival Mamut–, un altre mamut, el veritable mamut de la Canonja, ha estat protagonista directe del pregó que aquest dimecres ha celebrat el municipi.

La doctora de Palmira Saladié, investigadora de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) ha detallat en l’obertura oficial de les festes d’aquest 2024 com va anar el procés de descoberta i excavació, al barranc de la Boella, de les restes fossilitzades al mamut canongí que ha permès recuperar una part del seu esquelet i crear, al seu voltant, el Mammuthus, el nou museu i centre d’interpretació que s’obrirà pròximament a la zona del Mas de l’Abeurador.

Saladié, que és especialista en l’època del Plistocè a la península Ibèrica a través de l’estudi dels jaciments com els de la serra d’Atapuerca, l’Abric Romaní o el mateix del barranc de la Boella, va elogiar la força de la Canonja en la defensa del seu patrimoni històric i en la creació del nou centre d’interpretació, a la vegada que va destacar la importància del suport i l’empenta municipal en les excavacions i en les tasques de museïtzació de les troballes del jaciment canongí.


Altres notícies:


Igualment, l’arqueòloga ha explicat que, ja en la prehistòria, les festes “contribuïen a la socialització” i a “reforçar l’espècie”, i que, molt probablement, trobar-se amb un mamut de quatre tones del que poder-se alimentar, “potser es podria considerar una de les primeres festes majors de la història dels antics habitants de la Canonja”.

Les autoritats canongines, amb Saladié i part del seu equip, després del pregó. Foto: DiariTots21

Prèviament al pregó de Saladié , la vigília del dia central de la festa canongina ha estat protagonitzada pel tradicional acte de la vestida dels gegants de l’Orfeó Canongí, a la que ha seguit la balladeta de la parella formada pel Bià i l’Esperança. davant del castell de Masricard.

Després de l’obertura oficial, les autoritats es van dirigir a l’encesa de la tronada, al qual va seguir el ball d’inici del Seguici Popular. Precisament, el seguici ha presentat enguany dues novetats especialment rellevants, donat que, per una banda, s’hi podia veure la Cucafera de Tarragona, sortint per primera vegada de la ciutat, i, per l’altra, la nova figura de la Mica, la nova gegantona que des de fa uns dies acompanya el Mico de la Canonja, l’element més jove i esbojarrat de les festes canongines.

Els veïns i veïnes de la Canonja, durant el piscolabis previ a l’anada a la Tronada, amb el Seguici Festiu a punt. Foto: DiariTots21

Com manen els cànons festius, la Revetlla ha tancat la jornada de la Vigília i ha encetat la jornada central de la Festa Major. El programa d’aquest dijous 15 se centra l’ofici religiós, la tanda de lluïment del Seguici, el ball de Sant Miquel i els Diables, les sardanes del migdia i una cercavila a la tarda. De cara al vespre arribarà el concert i ball de Festa Major amb l’Orquestra Montgrins.

Les activitats continuaran durant tot el cap de setmana amb ball divendres 16 i dissabte 17, mentre que la nit de diumenge es reserva al castell de focs. El programa complet de la festa es pot consultar aquí (link).

La Mica de la Canonja, presentada fa uns dies, al costat del Mico, ha participat en la primera sortida oficial del Seguici. Foto: DiariTots21

Entre les diverses novetats que s’han introduït enguany a la festa, cal esmentar la nova beguda oficial: El Bes i el Beset, dedicades als gegants canongins, en Bià i l’Esperança. El Bes es fa a partir de cava, xarop de préssec i angostura cítrica, i la seva versió sense alcohol (Beset), parteix de suc de pinya i beguda de mora.