.

Els radars pedagògics alerten els conductors de la seva velocitat i de si superen la limitació permesa. Foto: Cedida

La Guàrdia Urbana de Reus ha comprat catorze nous radars pedagògics de control de la velocitat del trànsit, una vegada constatada l’efectivitat dels sis que actualment té en servei per a l’estratègia de seguretat viària i pacificació del trànsit del cos de seguretat municipal. L’Ajuntament de Reus ha adjudicat el contracte de subministrament dels aparells a l’empresa Elan City SL, amb un pressupost de 3 4.740,94 euros (IVA Inclòs).

Els radars adquirits són mòbils, poden ser fàcilment traslladats a altres llocs de la ciutat, rotant en diferents ubicacions. Tot i i que sovint es poden instal·lar a les entrades de la ciutat, també es poden ubicar a qualsevol lloc on la la Guàrdia Urbana o la ciutadania percebi velocitats del trànsit excessives.

La funció principal dels radars és pedagògica: informen les persones conductores de l’excés de velocitat a la qual circulen i les avisen que estan cometent una infracció. I, en aquest sentit, s’han demostrat eficaços. Els aparells poden funcionar amb la pantalla apagada, la qual cosa ha permès comprovar que els conductors circulen a velocitats més elevades quan les pantalles reflecteixen la velocitat dels vehicles.


Altres notícies:


A partir de les dades registrades, els radars també permeten a la Guàrdia Urbana fer estudis de seguretat viària, dels quals se’n poden derivar campanyes i plans d’acció per a la pacificació del trànsit i la reducció d’accidents.

Els radars pedagògics se sumen als radars de que disposa la Guàrdia Urbana des de fa anys per al control de la seguretat viària. Generalment registren infraccions administratives; tot i que es registra una mitjana anual de quatre delictes contra la seguretat del trànsit per superar el límit de velocitat.

Es considera declicte contra la seguretat del trànsit superar en 60 km/h els límits fixats en vies urbanes o en 80km/h en interurbanes. Els conductors que excedeixin els límits s’enfronten a una possible pena de presó de 3 a 6 mesos o multa o treballs en beneficis de la comunitat. Les persones infractores també s’enfronten a una privació de el dret a conduir d’entre 1 i 4 anys. Es considera infracció administrativa superar el límit de velocitat entre la velocitat permesa a la via i el límit penal. El conductors s’exposen a multes d’entre 300 i 600 euros i a la retirada d’entre 2 i 6 punts del carnet, segons la limitació de la via i la velocitat a què es circula.