.

La Guàrdia Civil s’ha presentat aquest dimarts a diferents dependències dels Mossos d’Esquadra per buscar-ho comunicacions relacionades amb l’1-O. Ho fan seguint ordres de la jutgessa de l’Audiència Nacional Carmen Lamela, que instrueix la causa que afecta Josep Lluís Trapero, destituït del càrrec de major dels Mossos pel govern espanyol. Entre les dependències on han entrat hi ha el complex central dels Mossos a Sabadell, així com comissaries de Barcelona, Granollers, Sant Feliu de Llobregat, Manresa, Girona, Tarragona i Tortosa. Es tracta de ciutats que són seus de regions policials i els agents s’han presentat a les sales regionals de comandament.

Segons fonts del Ministeri de l’Interior, la Guàrdia Civil actua com a policia judicial per ordre del jutjat central d’instrucció número 3. La titular és Carmen Lamela, la jutgessa que va acordar la presó preventiva per als presidents de l’ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, i que va deixar en llibertat amb mesures cautelars Josep Lluís Trapero. Tots ells estan acusats per sedició.

Agents de la Guàrdia Civil hi busquen les comunicacions que va fer la policia catalana durant la jornada del referèndum de l’1 d’octubre. A Granollers s’hi ha presentat una patrulla a les 09.00 hores, que posteriorment s’ha traslladat al complex Egara perquè és allà on hi ha la sala de comandament de la regió metropolitana nord. Al complex central ja s’hi havia presentat una altra patrulla de la Guàrdia Civil a les 10.00 hores.

En el cas, per exemple de Sant Feliu de Llobregat, on hi ha la seu de la Regió Metropolitana Sud, cap a les 09.00 hores s’hi han presentat uns vuit agents de la Guàrdia Civil amb una ordre judicial.

A Girona, l’entrada ha estat a la seu regional de trànsit, on hi ha la sala de comandament on es troben les gravacions. Els agents hi han arribat cap a les 09.15 h. Mentrestant, a Tarragona, la Guàrdia Civil s’hi ha presentat a la comissaria central a les 09.45 i han marxat un quart d’hora més tard.

Davant la presència de mitjans de comunicació a les portes de la comissaria regional dels Mossos d’Esquadra de les Terres de l’Ebre, a Tortosa, agents de paisà han traslladat cap a l’interior de les dependències policials tres vehicles, sense logotipar, que estaven aparcats a la porta des de primera hora. A dos quarts de dotze, els tres vehicles han sortit de la comissaria de Tortosa amb diversos agents de paisà a dins i han marxat.

El passat 19 d’octubre, la Guàrdia Civil va entrar a la comissaria dels Mossos de Lleida per ordre d’un jutjat d’instrucció d’aquesta ciutat buscant també informació sobre l’1-O. Aquest dimarts, la Guàrdia Civil s’ha presentat també a la comissaria dels Mossos a la Seu d’Urgell, però han marxat un cop se’ls ha informat que les comunicacions estan a Lleida i que ja les van poder recollir a mitjans d’octubre.

Policia judicial

Les mateixes fonts del Ministeri remarquen que tant la Guàrdia Civil com els Mossos d’Esquadra “actuen en nombroses ocasions com a policia judicial col·laborant i fent totes aquelles actuacions que els indica l’autoritat judicial”, i que “en un estat de dret com es el d’Espanya, la separació de poders és un dels principis nuclears”. “Les instruccions que fan els jutges segueixen el seu curs amb absoluta independència”, afegeixen.

ACN