.

La sortida, organitzada des del departament d’Alcaldia, es va fer amb dos trenets del Patronat de Turisme de Salou. Fotos: Ajuntament

La gent gran de Salou va participar aquest dimarts a la tarda en una visita guiada per conèixer la gran riquesa natural i paisatgística del litoral salouenc, a través de la Ruta dels Miradors.

La sortida, organitzada des del departament d’Alcaldia, es va fer amb dos trenets del Patronat de Turisme de Salou. Es va començar la ruta per la punta del Po-Roig, situada després de la platja de Capellans; un punt estratègic en la defensa de la costa de Salou, que, avui en dia, és un dels indrets més espectaculars de la destinació, accessible des del Camí de Ronda, i des d’on es poden admirar les postes de sol més atractives.

El següent punt de parada va ser la platja Llarga, característica per la seva duna natural, que li dona un aspecte salvatge i té, a tocar, un bosc de pins i vegetació autòctona.

A continuació, es va poder admirar, a la Punta Prima, la Penya Tallada, una formació rocosa que s’endinsa al mar i que l’erosió, en actuar en els estrats més dèbils de la roca, ha convertit en una mena de mur que delimita la petita cala de la Penya Tallada, d’una longitud aproximada d’un centenar de metres. Es troba entre la Punta de Replanells i la Punta del Cavall.

El trajecte també va contemplar una visita als sorrals que hi ha prop de la cala del Reguerot. Es tracta de dunes vives, de caràcter continental, que es mantenen gràcies a l’acció dels pins, les arrels dels quals actuen com a subjectadors d’aquestes muntanyes d’arena, més fina, fins i tot, que la de la platja.

La ruta a través del patrimoni natural va finalitzar al Parc i Mirador de la Cala Morisca, un espai de 9.200 metres quadrats situat entre cala Crancs i cala Morisca on antigament, s’hi alçava el xalet de l’advocat de Reus, Antoni Pedrol Rius

La ruta a través del patrimoni natural va finalitzar al Parc i Mirador de la Cala Morisca, un espai de 9.200 metres quadrats situat entre cala Crancs i cala Morisca, en un entorn únic, amb espectaculars penya-segats. Antigament, s’hi alçava el xalet de l’advocat de Reus, Antoni Pedrol Rius. Però al 2017 l’Ajuntament va iniciar la restauració ambiental de la finca municipal de cala Morisca per integrar-la en el Camí de Ronda i per al seu ús públic com a parc urbà.

L’alcalde de Salou i president del Patronat Municipal de Turisme, Pere Granados, va explicar als assistents a la visita que “Salou és una ciutat moderna, amb una història mil·lenària”. En aquest sentit, va dir, “estem treballant en la Ruta dels Miradors, un nou producte turístic que n’inclou una quarantena i que forma part del Camí de Ronda, de 6 quilòmetres de recorregut”, va assenyalar.

Segons Granados, “des de l’Ajuntament, volem que la gent gran gaudeixi d’aquells espais i indrets que formen part del paisatge i la història del seu poble; i, per això, anirem organitzant iniciatives que reforcin el seu coneixement al respecte, de forma que ho puguin transmetre als menors de la família, i serveixi per educar-los en allò que conformen els nostres trets d’identitat i les nostres singularitats”.

També va assenyalar que molts dels punts estratègics del litoral salouenc, dins del port natural, al Cap, han jugat un paper transcendental al llarg de la història, en actuar com a refugi i porta d’entrada i sortida de vaixells que feien rutes comercials i també embarcacions pirates, que saquejaven la vila de Barenys.

Per la seva banda, la regidora Julia Gómez ha posat en valor la importància del fet que “les persones que vivim a Salou puguem conèixer el nostre litoral, per respectar-lo i tenir-ne cura, tant per nosaltres, com per a les generacions futures”.

El vicepresident del Patronat de Turisme de Salou, Hèctor Maiquez, també s’ha referit al patrimoni natural de Salou com un “tresor desconegut” per a molts ciutadans i ciutadanes, i “aquestes visites ens ensenyen la gran riquesa patrimonial amb la què comptem al municipi”.

Redacció