.

Treballadores de la Residència de Gent Gran de Reus aplaudint l’acció de protesta dels manifestants des del balcó. Foto: Neus Bertola

El secretari general del departament de Drets Socials, Oriol Amorós, s’ha reunit aquest divendres amb el comitè d’empresa, els treballadors i els familiars dels usuaris de la Residència de Gent Gran de Reus per anunciar-los el tancament “preventiu” de l’immoble per deficiències estructurals. Els sindicats han titllat de “temerari” que se’ls hagi notificat la decisió sense tenir una solució clara.

Tot i que el departament s’ha compromès a reubicar els residents i la plantilla, des de CCOO han subratllat que “no hi ha certeses” fins que no hi hagi un acord per escrit. Durant la reunió, més d’un centenar de persones s’han concentrat a les portes de la residència amb la voluntat d’evitar el tancament.

La presidenta del comitè d’empresa de Drets Socials a Tarragona, Glòria Boqué, ha lamentat que la reunió amb la Generalitat només hagi servit per confirmar els rumors de tancament que han anat sorgint aquesta darrera setmana. “No ens ha quedat res clar”, ha criticat Boqué, davant els arguments del departament. “Diuen que es tancarà per problemes estructurals, però tots sabem que fa deu anys que aquests problemes existeixen”, ha recordat.

Preguntat per aquesta qüestió, el secretari general del departament de Drets Socials, Oriol Amorós, ha defensat que l’equip del conseller Carles Campuzano “ha assumit les decisions quan s’han hagut de prendre”. “Em sembla molt lògic que hi hagi gent que pensi que això s’hauria d’haver decidit abans, doncs miri ha arribat un moment, en què hi ha un conseller que pren decisions”, ha afegit Amorós.

Tres propostes damunt de la taula

Segons Amorós, de moment, hi ha tres opcions damunt de la taula: rehabilitat l’actual edifici -propietat de l’estat espanyol-, buscar un nou emplaçament i construir una nova residència o aprofitar un edifici existent. Una decisió que el departament preveu prendre durant el pròxim mes i mig. Abans, però, s’ha demanat un darrer i nou informe tècnic que corrobori l’estat estructural de l’immoble. El document es publicarà en els pròxims quinze dies.

Tot i que no hi ha un perill imminent per a la seguretat de les persones, Amorós ha assegurat que “és una estructura que s’està deteriorant i que necessita una intervenció”. Malgrat no detallar quin és el calendari previst, el secretari general del departament de Drets Socials ha confirmat que a principis del 2024 l’edifici quedarà buit.

Reubicar els usuaris i treballadors

Durant les reunions mantingudes aquest matí amb l’Ajuntament de Reus, el comitè d’empresa, els treballadors i els familiars dels usuaris, el departament de Drets Socials s’ha compromès a reubicar la totalitat dels pacients “al lloc més proper a casa seva”. De fet, el departament ha afegit que en un màxim de tres anys la ciutat tindrà almenys les mateixes places públiques de residències de gent gran que té a dia d’avui.

Pel que fa als treballadors, Amorós ha detallat que s’obrirà un període de negociació amb els sindicats “perquè expressin les seves necessitats” i que “ningú perdi la feina”. Tot i això, l’assessor d’UGT que representa als treballadors subrogats del servei de la neteja i de la restauració de la residència, Paco López, s’ha mostrat preocupat per la trentena de persones que pertanyen a aquest col·lectiu.

“Si el servei s’acaba, el contracte també i aquestes persones es quedaran al carrer”, ha lamentat López, qui ha demanat a la Generalitat que es traslladi aquesta part de la plantilla als centres on es reubiquin els usuaris. “Si porten els avis a una altra residència, se suposa que augmentarà el volum de feina i s’hauran de reforçar els serveis de neteja i restauració”, ha remarcat.

ACN

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */