.

.

TOTS 21


El secretari d'Empresa i Competitivitat, Pere Torres, i el director general del Parc Científic i Tecnològic de Girona, Pere Condom

Les 31 empreses que van engegar la primera acceleradora de Catalunya, situada al Parc Científic i Tecnològic de la UdG, han aconseguit incrementar en un 60% la seva facturació durant el 2013. Al llarg de dotze mesos, les diferents firmes -totes, creades fa menys de cinc anys- han rebut assessorament per consolidar el model de negoci. I ara, un cop acabat el programa, toca passar balanç. Gràcies a l’acceleradora, les empreses han creat 72 nous llocs de treball, han multiplicat per quatre el volum d’exportació i han aconseguit finançament per valor d’1,3 MEUR. La Generalitat ja ha anunciat que aquest 2014 doblarà les quatre acceleradores que hi ha a Catalunya i n’obrirà de noves a Lleida i a Tarragona.

Durant aquest 2013, no només les empreses que han format part del programa han crescut. També ho han fet les acceleradores arreu del territori. Al llarg de l’any passat se n’han obert tres de noves a Mataró, Sant Cugat del Vallès i Castelldefels.

Aquest gener, totes elles han engegat el programa del 2014. A diferència de l’any passat, però, ara les empreses paguen una quota de 1.000 euros anuals per rebre el servei. En total, s’han escollit 53 start-up per participar-hi, dotze de les quals rebran assessorament des de l’acceleradora de la UdG.

Entre aquestes, hi ha una empresa que proposa fer estalvi on-line (per anar de viatge més endavant o fer una experiència d’oci), una altra que dissenya estands de fira i mobiliari per a empreses amb productes reciclats, una start-up que porta menjar de restaurants de Girona a domicili o una firma que fa kits amb productes de cortesia (com ara sabó, esponges, oli i sal) per als turistes que s’allotgen a apartaments i bungalous de càmpings.

El secretari d’Empresa i Competitivitat ha explicat que la intenció del Govern per a aquest 2014 és engegar quatre noves acceleradores més al territori, doblant les que hi ha ara. Una d’elles es trobarà a la Catalunya Central, una altra a Lleida, la tercera a Tarragona i la quarta encara no té localització decidida.