.

.

TOTS 21


Roda de premsa aquest matí presentant la campanya 'Enganxa't als drets'

Roda de premsa aquest matí presentant la campanya 'Enganxa't als drets' amb les presidentes de Dincat, Rosa Cadenes (centre), i d'Aprodisca, Pepita Espanyol (dreta).

El sector de la discapacitat intel·lectual de Tarragona i Terres de l’Ebre veu agreujada la seva situació davant d’un panorama en el que la Generalitat deu 340.000€ a entitats del territori on unes 100 persones esperen una plaça.

El Dincat (Discapacitat intel·lectual Catalunya) inicia la Campanya ‘Enganxa’t als drets’ al llarg de tot l’any per donar veu als problemes i dificultats de les persones amb discapacitat intel·lectual o de desenvolupament en un moment en que la Generalitat deu 340.000€ a les entitats de Tarragona i Terres de l’Ebre segons calculen. Al voltant d’un centenar de persones esperen accedir a una plaça en serveis d’atenció diürna i en serveis assistencials.

Les polítiques d’austeritat comporten segons diu l’entitat “que cada cop sigui més costós aconseguir una plaça i accedir a determinats serveis com els d’atenció diürna als centres ocupacionals i centres d’atenció especialitzada i als d’acolliment residencial com les llars i residències”. Denuncien que actualment en aquestes circumstàncies el departament de Benestar Social i Família “tan sols atorga autoritzacions d’ingrés per a casos urgents”, tot i que les entitats ofereixen els serveis sense saber “quan es farà efectiu el cobrament de subvencions” davant del deute acumulat.

La situació fa que “hi hagi persones a les seves cases que han de ser ateses per les famílies i altres atrapades en un servei que no els correspon per les seves necessitats reals” alerta la presidenta de Dincat, Rosa Cadenes. Segons diu, “això perjudica el seu avançament, al moment d’evolució que requereixen”. Un problema també present a la gent que es fa gran “per motius d’envelliment no poden seguir treballant i necessiten passar d’un centre especial de treball a un d’ocupacional” declara. El mateix que “una persona que acaba l’escola i necessita accedir a una llar-residència per les seves limitacions”.

Suposa ‘un pas enrere’

En aquest sentit, la presidenta de l’entitat Aprodisca, Pepita Espanyol, lamenta “aquest retrocés i deteriorament en la qualitat de vida d’aquest tipus de persones, és un pas enrere” lamenta emocionada. La seva entitat ha tardat gairebé 40 anys en tirar endavant i ara veu “que tots els esforços i lluita inclús personal es veu perjudicada” comenta.

La campanya s’allargarà tot l’any fins al dia 3 de desembre, Dia Internacional de les persones amb discapacitat amb activitats i actes de defensa dels fins a sis drets destacats: dret a accedir als serveis d’atenció, dre4t al treball, dret ala salut, dret a l’educació, dret a la igualtat d’oportunitats i el dret a la vida independent i a la participació.

Dincat reclama a les Administracions que prioritzin les polítiques socials i partides pressupostàries respectant el seu compliment.

A Tarragona i Terres de l’Ebre segons dades del Departament de Benestar i família al 2013 hi ha hagut 6.788 persones amb discapacitats intel·lectuals, 25 entitats, i l’impacte econòmic de les retallades és de 56 milions d’euros entre 2012 i 2013.