.

El teatre romà ha estat recuperat per la seva visita Foto:Arqueoxarxa

La Generalitat ha declarat bé cultural d’interès nacional, el teatre romà i les termes públiques de Tarragona això com l’àrea monumental annexa. El Govern català de fer ha aprovat dues categories de protecció; la de monument històric i la de zones arqueològiques. La primera fa referència a les termes públiques i al teatre romà i la segona als dos monuments i a la zona annexa.

La zona està situada a la part baixa de la ciutat de Tarragona, juntament amb el Circ i l’Amfiteatre, es tracta d’una zona densament urbanitzada des del segle II aC, pel fet d’estar situada al costat del moll i al fòrum de la colònia.

Els treballs arqueològics van iniciar-se l’any 1985 quan es van trobar les grades del teatre al desmuntar l’antic hort del convent dels Caputxins. Des d’aquell moment i fins a l’actualitat s’han fet diferents campanyes d’excavacions i intervencions conjuntament amb la restauració i neteja de la zona. De fet l’estat en que es trobaven les restes del teatre romà ha estat sempre una de les queixes principals de la ciutat de Tarragona que durant uns anys va veure com l’espai on hi ha el teatre es convertia més en un abocador que en un espai històric.

L’estudi i l’anàlisi interpretativa de les restes arquitectòniques de les termes públiques ha constatat que es tracta d’uns banys públics de tipologia imperial, fet que situa el conjunt com el segon de les termes imperials conegut a la península ibèrica, juntament amb la dels Arcs I de Clúnia.