.

El regidor Daniel Marcos, a l’estació de la Ganxeta de Renfe. Foto: Tots21

El sistema públic de bicicleta compartida de Reus, conegut com la Ganxeta, amplia el seu temps de gratuïtat fins al 9 d’abril. Des que es va posar en marxa el 30 de gener, que ho va fer també de manera gratuïta, ha aconseguit que 3.500 usuaris s’hi hagin registrat. Fa un mes eren 500.

L’increment d’usuaris, per tant, va en augment, més del que esperava el propi Ajuntament, que aquest dijous anunciava que doblarà els punts d’anclatge de bicicletes que té a l’estació de trens, on hi ha una elevada demanda de gent que ve a la cuitat en tren. En tota la ciutat ja s’han fet 10.000 trajectes.

Analitzant les dades i els trajectes dels usuaris durant els primers trenta dies de servei, ja s’ha decidit augmentar la capacitat de dues estacions instal·lades en aquesta primera fase: la de l’estació de RENFE –ara amb 20 ancoratges– i la de la plaça Sant Francesc –amb 16 places actualment.

On hi ha més demanda

Aquests espais, junt al de Plaça de les Oques, Jardins de Reus i els barris de sud de la ciutat són els punts on presenta més moviment, segons ha informat el regidor Daniel Marcos, president de Reus Mobilitat i Serveis, que s’ha mostrat satisfet dels resultats d’una experiència molt innovadora i també arriscada que busca que els reusencs abandonin el cotxe per usar la bicicleta. Si als anys 90 l’Ajuntament llençava el missatge ‘Reus, a peu‘, ara hi suma la Ganxeta.

Daniel Marcos ha destacat a la premsa que “les dades demostren que la ciutadania s’està fent seva la Ganxeta, i l’encert d’aquesta aposta de ciutat per la mobilitat sostenible, la ciutat verda i la lluita contra el canvi climàtic”.

Així les coses, amb l’objectiu de consolidar l’hàbit dels usuaris que utilitzen la Ganxeta per desplaçar-se per la ciutat, Reus Mobilitat i Serveis ha decidit prorrogar la promoció de gratuïtat fins al dimarts 9 d’abril. Així, amb l’ús del codi ESTRENA, l’usuari podrà fer tants viatges de 30 minuts com vulgui sense cap cost. A més, cada usuari podrà fer servir la promoció cada dia fins que s’acabi. Durant el primer mes, el codi promocional s’ha fet servir més de 4.000 vegades.

Un altre dels motius de mantenir la promoció d’estrena unes setmanes més és que també s’hi puguin acollir els joves de 14 a 16 anys, que encara no han pogut fer ús del servei de bicicleta compartida.

A mitjans de març, també per la franja de 14 a 16 anys

Una de les destacades novetats del servei que entrarà en vigor les properes setmanes és la modificació del reglament que ha reduït l’edat mínima per circular amb la Ganxeta a partir dels 14 anys. Cal recordar, però, que és obligatori l’ús del casc per a menors de 16 anys. Per part de Reus Mobilitat i Serveis es validarà aquesta informació amb les dades identificatives que cal introduir en el moment de registrar-se a l’aplicació.

Ús de la bici de 4 a 12 minuts

El temps mitjà d’un trajecte en bicicleta compartida és de 4 a 12 minuts. Durant els primers 30 dies de servei, la Ganxeta ha registrat molt poques incidències.

El servei funciona les 24 hores, 365 dies a l’any, amb 250 bicicletes i 21 estacions repartides per la trama urbana. El projecte de bicicleta compartida de Reus està emmarcat dins del «Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia Financiado por la Unión Europea-NextGenerationEU».

Jaume Garcia