.

.

TOTS 21


La fundació ha apostat enguany pels castells

La fundació ha apostat enguany pels castells

Tarragona acollirà dimecres vinent, 15 de gener, la presentació de Castells, el llibre Nadala 2013 que la Fundació Lluís Carulla publica anualment dedicat a un aspecte de la cultura catalana i que en l’última edició s’ha centrat en el fet casteller, una tradició que ve del passat i que es projecta cap al futur. L’acte de presentació, organitzat entre l’Ajuntament, la Biennal de Castells i la Fundació, tindrà lloc a dos quarts de vuit, a l’Antiga Audiència. Hi participaran la tinent d’alcalde de Cultura, Begoña Floria; el director de la Fundació Lluís Carulla, Carles Duarte; el coordinador de la Nadala, Jordi Llavina i tres dels coautors de l’obra: Josep Bargalló, que a més és comissionat de la Biennal de Castells; Guillermo Soler, gerent de la Coordinadora de Colles Castelleres i Xavier Brotons, periodista casteller.

La publicació

La Nadala 2013 ha estat coordinada per Jordi Llavina i inclou articles escrits per vuit especialistes que analitzen la tradició castellera des de diverses perspectives. Entr ells, destaca la participació de Pere Ferrando –fa una aproximació a la història dels castells, des del «ball de valencians» i els primers «Xiquets de Valls» fins al 1981, en què es torna a assolir un castell de nou pisos; Efren Garcia –descriu l’expansió dels castells més enllà del Camp de Tarragona, a Barcelona, Girona i Lleida, i a les Illes Balears i la Catalunya Nord–; i la periodista Raquel Sans, que detalla en una cronologia els moments més significatius de la història castellera des del segle xviii fins a l’any 2013, constata la continuïtat del moviment i com s’ha anat estenent fins arribar a l’esplendor d’avui.

La Nadala

La Nadala de la Fundació Lluís Carulla és una publicació de caire divulgatiu dedicada a algun aspecte rellevant de la societat i la cultura catalanes, escrita per reconeguts historiadors i especialistes del nostre país. Aquesta publicació es repeteix any rere any des del 1967 i, amb aquesta, compleix 47 edicions. Els subscriptors de la Nadala, amb les seves aportacions, fan possible la dotació dels Premis Baldiri Reixac, destinats al reconeixement de l’escola catalana i que ja porten 35 edicions. La pàgina web de la Fundació recull totes les nadales publicades des del 1967.