.

Estat actual de les instal·lacions que acollien a l'empresa Shirota Functional Foods (SFF) a Reus. Foto: ACN

Estat actual de les instal·lacions que acollien a l'empresa Shirota Functional Foods (SFF) a Reus. Foto: ACN

La fiscalia ha qualificat de “culpable” el concurs de creditors de l’empresa Shirota Functional Foods (SFF) i en responsabilitza a 15 membres dels dos últims consells d’administració entre els quals hi ha la segona tinent d’alcalde de Reus, Teresa Gomis. Segons la providència a la qual ha tingut accés l’ACN, els responsables d’aquesta societat mixta van comptabilitzar de forma incorrecta les despeses d’investigació, la qual cosa va generar una situació de “fictícia solvència” empresarial que va permetre l’obtenció de subvencions públiques. La fiscalia demana la seva inhabilitació per a administrar béns aliens i per a representar a tercers durant cinc anys, i que assumeixin uns deutes de 2,4 MEUR.

L’empresa Shirota estava participada en un 48% per l’empresa alimentària Morella Nuts, en un 40% per Innova -el hòlding municipal d’empreses de Reus-, en un 8% per l’Hospital de Sant Joan i en un 2% per la Universitat Rovira i Virgili (URV). Aquesta societat público-privada radicada a la capital del Baix Camp es dedicava a la investigació i desenvolupament nutricional i d’aliments funcionals fins a la seva liquidació, l’any 2012.

El jutjat d’instrucció número 3 de la capital del Baix Camp manté oberta una investigació -sota secret de sumari- emmarcada dins el ‘cas Innova’ que pretén dilucidar possibles irregularitats en l’aval de 3 MEUR concedit a Shirota per part del consistori -quan era governat per PSC, ERC i ICV- malgrat que no n’era el soci majoritari. També cerca possibles indicis de delicte en el seu procés de dissolució i liquidació, impulsat per l’actual govern de CiU i PP. Ara, la societat, que està immersa en un concurs de creditors, s’enfronta a un procés mercantil que podria acabar esquitxant a diversos membres dels seus dos últims consells d’administració.

Es tracta dels dotze membres del consell d’administració del 2007 al gener del 2012, i uns altres tres -Teresa Gomis, Manel Jardí i Xavier Gómez- integrants del consell des del febrer del 2012, als quals s’atribueix una actuació “culposa” que ha contribuït a la generació o agreujament de l’estat d’insolvència “amb evident perjudici per a tercers”. Segons la fiscal, existeixen indicis “suficients” per a la declaració de culpabilitat del concurs -i no fortuïta, tal com va concloure l’administrador concursal, Robert Cortadas-, en una actuació “directament” atribuïble” als membres del consell d’administració.

Dels quinze consellers la majoria ja han estat imputats en el procés penal, com ara la segona tinent d’alcalde de Reus, Teresa Gomis, l’exdirector general d’Innova i expresident de l’ICS, Josep Prat, o l’expresident de Shirota i exdirector del CatSalut, Carles Manté. També en responsabilitza als exregidors Empar Pont (ERC), Ernest París (ICV) i Josep Morató (PSC); l’exrector de la URV Lluís Arola, l’assessor jurídic d’Innova Manel Jardí, el secretari de Shirota i exgerent del Tecnoparc Xavier Gómez o el director general de la Morella Nuts, Joaquim Barriach, a més dels exconsellers Àngel Cunillera, Enric Llauradó, Joan Borja, Bartolomé Ramírez i Josep Ramon Cot.

En el seu dictamen, la fiscalia sosté que en l’acord de fundació subscrit entre els socis de l’empresa Shirota el maig del 2007, la Morella Nuts -propietària del 48% de la societat- hauria adquirit i reservat en exclusiva els drets d’explotació comercial dels resultats obtinguts en les diferents investigacions i projectes de la firma, la qual cosa limitava la possibilitat d’obtenció d’ingressos de l’empresa concursada. Segons la fiscal, en els balanços comptables de Shirota es van activar, de forma incorrecta i com a immobilitzat intangible, despeses d’investigació i desenvolupament que estaven limitades “als drets immaterials de titularitat compartida amb la Morella Nuts”.

Fons propis negatius

La providència sosté que la societat, constituïda amb un capital de 120.000 euros, es trobava en “fons propis negatius” des del primer exercici econòmic i que l’activació incorrecta de les despeses d’investigació i desenvolupament va generar una “situació de fictícia solvència empresarial”. Aquests moviments haurien permès a Shirota exhibir uns fons propis positius fins al 2009 i obtenir “la seva font principal de finançament, les subvencions públiques”. La fiscalia denuncia “una imatge errònia de la societat en perjudici dels seus creditors, en aquest cas, ens públics”.

El ministeri fiscal atribueix a aquests fets un deute que, parcialment, ha assumit el hòlding municipal Innova. De fet, el conglomerat d’empreses reusenc va haver de fer front l’any 2012 a 3,1 MEUR en concepte de préstecs concedits per dues entitats bancàries a Shirota sota la creença que la seva situació econòmica era solvent, afirma el ministeri públic. D’altra banda, dins del procés mercantil consten com a creditors l’Agència Tributària de l’Estat -59.728 euros al seu favor-, l’Ajuntament de Reus -378 euros-, Innova -2,28 MEUR- i la Tresoreria de la Seguretat Social -52.736 euros-.

Per aquest motiu, la fiscal demana establir la inhabilitació dels quinze membres dels consells d’administració per a administrar els béns de tercers durant un període de cinc anys així com per a representar o administrar a qualsevol persona durant el mateix període. També sol·licita al jutge mercantil que els condemni a retornar a la massa activa del concurs la quantitat de 2.397.656,96 euros com a import “indegudament” percebut dels ens públics i ingressat al patrimoni de la societat.

La citada providència es pot impugnar mitjançant un recurs de reposició al mateix Jutjat Mercantil número 1 de Tarragona, el qual posteriorment haurà d’acabar citant als afectats perquè compareguin en una vista oral i dictar sentència. En paral·lel, però en un termini de temps molt més curt, està previst que el magistrat resolgui sobre la subhasta dels béns de Shirota, pels quals s’han presentat dues ofertes de compra. En tots dos casos, el materialtaxat inicialment en 898.000 euros es podria acabar adquirint per una quantitat ostensiblement inferior, tot just entre 30.000 i 50.000 euros.