.

Organitzadors i autoritats, durant la presentació de l’edició d’enguany de la Fira Marítima. Foto: Tarragona21

La Fira Marítima de la Costa Daurada arriba aquest cap de setmana a Cambrils amb la sostenibilitat com a eix central, un concepte que es vol impregnar també als més petits de la família. Altrament, el certamen de Cambrils segueix apostant per traspassar fronteres buscant que els amarristes dels ports catalans se sentin atrets per l’oferta d’equipaments i serveis que s’ofereixen a la vila a través de la Fira.

El certamen per excel·lència del sector vol consolidar-se com el referent de la nàutica a les comarques tarragonines, les activitats esportives lúdiques i familiars i malgrat ocupar tres dies en comptes de quatre, vol superar els 15.000 visitants de les darreres edicions.

Al voltant de 50 empreses muntaran expositor a la Fira amb un ampli ventall d’activitats nàutiques que permetran als amants de la mar provar les últimes novetats i productes del sector. Enguany ho farà amb el lema ‘Respirem mar’, un motiu que aglutina el club i també l’Ajuntament de Cambrils a promocionar un dels sectors econòmics claus de la ciutat.

Les escoles cambrilenques han treballat en grup la construcció d’un petit vaixell amb material reciclat “amb la finalitat de conscienciar als més petits de la casa en la cura mediambiental”, destacava avui el president del Club Nàutic, Ramon Vallverdú, entitat organitzadora de la Fira. Tot aquest material estarà exposat durant els dies de la fira a l’estand del club. Altrament, alumnes de cinquè i sisè de Primària han conegut de primera mà el món del submarinisme i la importància i la cura del fons marí amb les activitats aquàtiques.

Vallverdú ha subratllat que l’organització ha contactat amb l’associació que “agrupa els 40.000 amarristes de ports esportius que hi ha a Catalunya”per exposar l’oferta variada del Club Nàutic a través de la Fira Marítima, un segment que no té un mercat a Cataunya ja que el Saló Naùtic de Barcelona abraça un altre target.

El certamen d’enguany busca tocar la fibra emocional per arribar al públic a través de les experiències. “Al Nàutic estem en un procés d’inversió molt important que busca situar-nos en un futur on es viuran més les experiències que els títol de propietat” dels associats, ha dit Vallverdú. El club està immers en una inversió de 8 milions d’euros per posar al dia les instal·lacions i el calendari de treballs segueix sense alteracions.

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, ha subratllat especialment la posada en marxa d’un cicle formatiu de grau mitjà de manteniment d’embarcacions esportives i d’esbarjo. “L’Ajuntament hi aposta, és imprescindible formar persones per dedicar-se a la nàutica”. Al seu torn, la regidora de Promoció Econòmica, Ana López, ha posat l’èmfasi que Cambrils “té la marca d’èxit lligada a la nàutica” i ha agraït que el Nàutic hagi fet l’esforç de situar les activitats a la mar al marge del món ellitista habitualment associat al sector.

El programa d’activitats compta amb una àmplia varietat de propostes per a tots els públics: des de conèixer i provar les últimes novetats del sector de l’oci nàutic així com una varietat de xerrades, col·loquis entorn del món de la nàutica, el mar i amb el teló de fons de la sostenibilitat, el reciclatge i la cura del medi ambient.

La majoria de xerrades per al públic professional es concentraran dissabte al matí -la Fira s’inaugura divendres, 3 de maig a les 17 hores-. Destaca la paticipació, un any més, del secretari general de l’ANEN, Carlos Sanlorenzo, o la que realitzarà Mario Vizcarro, secretari de la Federació Catalana de Confraries de Pescadors amb l’objectiu de conscienciar sobre els reptes de futur que hi ha damunt la taula en matèria de sostenibilitat.

D’altra banda, en l’àmbit esportiu destaca la presentació del projecte de vela accessible amb la Fundació Johan Cruyff i L’Obra Social la Caixa o el Campionat de Catalunya de Motos Aquàtiques.

Menú especial

Altrament, per primer cop s’ha creat el menú especial de la Fira, a càrrec del xef Xavier Fernàndez -responsable del restaurani del club- amb la finalitat d’oferir també una proposta culinària especial per aquests dies formada per sis plats i amb la cuina marinera i el producte de proximitat i fresc com a eix central.

J. Garcia