.

Ja és Festa Major al Morell. Aquest passat cap de setmana van donar inici les celebracions en honor de Sant Martí, que s’allargaran fins el proper 13 de novembre. Una trentena d’actes integren el programa festiu que, com ja s’ha pogut veure en els actes previs celebrats fins ara, promet ser tot un èxit de participació per part del veïnat morellenc.

Les festivitats no van començar amb bon peu, ja que el primer acte previst, la xerrada conferència sobre la recuperació de la memòria històrica, va ser ajornat arran de la detenció preventiva de membres del Govern de la Generalitat de Catalunya, així com també degut a la coincidència horària de la xerrada amb les concentracions previstes arreu del territori com a mostra de rebuig en relació a aquests fets. Aquest acte serà celebrat properament, en una data encara per determinar. Amb tot, l’exposició vinculada a aquesta xerrada, i titulada ‘Revolució i Guerra Civil a Tarragona, en imatges d’Hermenegild Vallvé’, resta oberta fins el proper 13 de novembre, a la sala d’actes de l’Ajuntament.

Més enllà d’aquest contratemps, els primers compassos de la Festa Major d’hivern del Morell van transcórrer amb total normalitat i els actes previstos es van anar succeint amb la tònica predominant de l’èxit d’afluència de públic.

Ara, la població morellenca espera amb il·lusió l’arribada del cap de setmana, tota vegada que aquest concentrarà l’activitat principal de la Festa Major de Sant Martí. En aquest sentit, divendres a les 17 hores tindrà lloc l’anada del Ball de Capgrossos Petits que, acompanyats del grup de gralles i timbals ‘Els Martinets’ de l’Escola de Música Municipal, es dirigiran a la cercavila. Finalitzada aquesta, ballarà el drac, s’encendrà la tronada, repicaran les campanes i la Festa Major haurà començat oficialment, obrint-se a un cap de setmana carregat de propostes per a tots els gustos entre les quals hi destaquen el concert de Sant Martí (10 de novembre, 23.30 hores) amb un cartell integrat per Brams, Porto Bello i Dj Sendo.

El bon ambient i els ritmes ballables estan assegurats fins ben entrada la matinada de dissabte, una jornada que els morellencs començaran a la plaça Francesc Macià on, a les 11.30 hores, la companyia Circ Vermut hi oferirà el seu espectacle ‘Ni Cap ni peus’. Aquest tindrà continuïtat amb una doble proposta a les 13 hores: la recepció de Martins i Martines del poble, a la sala noble de l’Ajuntament; i el vermut popular en diferents espais gastronòmics del poble.

Ja a la tarda, l’activitat es traslladarà al Centrede Serveis per a la Gent Gran on, a les 17 hores, donarà inici el IV Torneig d’escacs. Una hora i mitja més tard, a les 18.30 hores, els aficionats al ball tindran una cita ineludible amb el concert de tarda. Els morellencs ballaran al ritme de l’Orquestra Selvatana, una formació de Cassà de la Selva que acumula 104 anys d’experiència i tradició.

Una estona més tard, a les 20 hores, donarà inici la IV Trobada de diables, mentre que al punt de la mitjanit la proposta serà musical i per partida doble: el ball de Festa Major amb l’Orquestra Selvatana, al Pavelló municipal; i la Sant Martí Party 2017, a la sala polivalent del Centre Cultural. Amb totes dues opcions, els morellencs podran ballar fins ben entrada la matinada i, de fet, descansaran poc si l’endemà diumenge participen de les matinades traguejades. Des de les 8 h i amb l’organització de l’Embruix, les matinades traguejades portaran l’ambient festiu als carrers d’un poble que, a les 11 hores, es vestirà de gala per assistir a l’Ofici de Festa Major, al posterior seguici popular en honor a Sant Martí i, finalment, a la ballada de sardanes amb la Cobla Cossetània, per acabar la sessió matinal amb un vermut de Festa Major als jardins de l’Ajuntament.

L’activitat tornarà a les 20 hores amb el ball de tarda, amenitzat pel duet Guaraná, mentre que les celebracions arribaran al seu final el dilluns 13 de novembre. Ho faran amb tres propostes d’àmbit molt divers: el Divertiland que inclou rocòdrom, tirolina, jocs gegants i tradicionals; les marionetes sicilianes de l’Opera dei Pupi, que l’any 2001 van ser declarades patrimoni immaterial de la Humanitat per la UNESCO; i les rialles garantides amb l’espectacle ‘En Peyu i en Dani’, en què el televisiu humorista, actor i presentador oferirà tot el seu bon humor al públic morellenc.

D’altra banda, cal destacar que el dijous 16 de novembre tindrà lloc el conta contes ‘Tens més cuento que calleja!’, a càrrec de Karmei que s’emmarca en el cicle de contes a les Biblioteques del Tarragonès.

El programa d’actes complet d’aquesta Festa Major de Sant Martí 2017 ja està disponible als canals de comunicació municipals: a la pàgina web www.elmorell.cat; al Facebook de l’Ajuntament del Morell, al twitter #somdelmorell i a l’aplicació ciutadana El Morell Ap