.

.

TOTS 21


Imatge de l’avinguda de Catalunya de Tarragona aquesta tarda. Foto: Cedida

El telèfon d’emergències 112 ha rebut un total de 397 trucades durant tot l’episodi de pluges d’aquest diumenge, que van afectar especialment el litoral de les comarques de Tarragona, on els ruixats van anar acompanyats de fortes ratxes de vent que van produir la caiguda d’objectes com arbres i mobiliari urbà.
Aquestes incidències es van afegir a les inundacions d’alguns carrers i baixos en zones urbanes i l’activitat elèctrica va deixar diversos municipis sense subministrament elèctric. Va ser el cas, per exemple, de Mont-roig del Camp, Viladecans, Castelldefels i Vacarisses i Sabadell. Concretament, més de 6.600 abonats es van quedar sense llum però el van anar recuperant a través de les reconnexions automàtiques.
Protecció Civil ha desactivat l’alerta del pla Inuncat i només queda activat en prealerta perquè aquesta tarda encara es pot produir alguna tempesta local a les comarques de Girona, tot i que amb menor intensitat.
Afectació a Reus i Tarragona
Des de l’Ajuntament de Tarragona s’informa de la caiguda d’una dotzena d’arbres i s’ha produït un despreniment en un balcó de la façana d’un bloc d’habitatges del carrer Jaume I, davant l’antiga plaça de braus. La zona ha quedat precintada per seguretat. Per la seva banda, la Guàrdia Urbana de Reus s’ha fet pública una nota de premsa on detalla els diversos serveis duts a terme durant la tarda de diumenge, els més importants motivats per la caiguda d’arbres i la inundació de vials.

En la llista es parla de la caiguda de cinc arbres a la via pública, tres dels quals han causat danys a vehicles estacionats: un al carrer de Miami, un altre a l’avinguda de Sant Bernat Calbó i un tercer al carrer d’Antoni de Bofarull. La pluja ha trencat branques i fulles de l’arbrat urbà en nombrosos indrets de la ciutat, amb afectacions menors.

L’acumulació d’aigua en determinats punts de la xarxa viària també ha afectat diversos vehicles que han quedat immobilitzats. És el cas de la plaça d’Europa i el carrer de Bernat de Torroja. També s’han vist afectats per acumulació d’aigua el carrer de Flix i el carrer de Recasens i Mercader, entre altres.

Finalment, entre altres afectacions, la Guàrdia Urbana ha tingut coneixement de material divers que el vent ha desplaçat a la via pública, com una pèrgola a l’avinguda dels Països Catalans, o un tendal al carrer de Flix. La força de l’aigua també ha desplaçat fora de lloc tapes del clavegueram a l’avinguda de Constantí.

Llamp a la indústria química de Valls

D’altra banda, destaca l’afectació d’un llamp en una indústria química de Valls, que va causar un incendi en la torre de la instal·lació i va requerir l’actuació dels seus serveis d’autoprotecció per extingir-lo. No es van produir danys personals ni afectacions greus a l’exterior.

Les 397 trucades rebudes durant tot l’episodi van generar 230 expedients. La majoria de trucades, per comarques s’han fet des del Baix Camp 117; Tarragonès 96; Baix Llobregat 37; Osona 23; Baix Penedès 21; Vallès Occidental 19; Barcelonès 14; Alt Penedès 12; Alt Camp 11; i Ripollès 7. Pel que fa a municipis, la majoria de trucades s’han fet des de Reus 75; Cambrils 39; Tarragona 30; Collbató 19; Salou 19; Calafell 19; Calldetenes 17; El Catllar 13; Vila-seca 11; i Viladecans 10.

D’aquestes trucades s’han passat 202 avisos als Bombers de la Generalitat: 126 avisos a la demarcació de Tarragona; 26 avisos a la Regió d’Emergències Metropolitana Nord, 20 avisos a la Regió d’Emergències Metropolitana Sud; 12 avisos a la Regió d’Emergències de Girona; 9 avisos a la Regió d’Emergències de les Terres de l’Ebre; 6 avisos a la Regió d’Emergències Centre; i 3 avisos a la Regió d’Emergències de Lleida. La majoria dels avisos han estat arbres caiguts a la via, elements estructurals a punt de caure pel vent i alguna petita inundació de baixos.

Pel que fa el llindar de 20 litres per metre quadrat es va superar en municipis com Falset, amb 23,5 litres per metre quadrat; Siurana (25,7 litres), Vinyols i els Arcs (22,4 litres), Riudoms (30,8 litres) i Horta de Sant Joan (21,3 litres).