.

L'alcalde de Tarragona, el president de la Diputació i el del Col·legi d'Arquitectes a Tarragona, Josep Llop, aquest matí

La Diputació i l’Ajuntament de Tarragona han desencallat el futur de la Savinosa, que continuarà sent de titularitat pública. L’espai, d’uns 77.000 metres quadrats, porta més de 40 anys en desús. El ple de la Diputació ha aprovat aquest divendres el protocol de compromisos per a l’ordenació de la finca, amb l’Ajuntament i el Col·legi d’Arquitectes. L’acord suposarà la descatalogació dels edificis de l’antic preventori i l’obertura d’un concurs públic per atreure la iniciativa privada i decidir així els usos de futur de la finca. També caldrà modificar el POUM, en una operació que compta amb el vist-i-plau de la Direcció General d’Urbanisme, segons ha explicat el president de la Diputació.

Diputació i Ajuntament es comprometen a preparar el document de modificació puntual del POUM de Tarragona que permetrà la descatalogació dels edificis -considerats Bé Cultural d’Interès Local des de 1979-, per tal de regular les condicions d’edificació, els usos i les zones públiques de al finca. La mesura permetrà enderrocar gran part de les instal·lacions, que es troben en un alt nivell de degradació.

Un cop aprovada la modificació del pla d’ordenació urbana, les dues institucions elaboraran les bases del concurs públic per tal que els agents privats interessats presentin projectes d’explotació publicoprivats. Tot el procés comptarà amb l’assessorament del Col·legi d’Arquitectes. El consistori tarragoní, per la seva banda, haurà de rubricar el protocol en la sessió plenària del gener.

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, s’ha mostrat satisfet per l’acord, que “posa el comptador en marxa” cap a una solució en benefici de tot el territori, ja que la finca seguirà sent propietat pública. Els futurs usos del recinte, ha insistit Poblet, s’hauran de basar en el criteri de rendibilitat econòmica i d’aportació d’un “rendiment” per a tota la ciutat.

Recuperar una peça única

Per la seva banda, l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha destacat que l’acord permet “desencallar un procés que no té aturador”. A més, el batlle ha ressaltat la “fermesa, determinació i convicció, amb què posem els fonaments d’aquest projecte”, amb el qual la ciutat recupera una peça “única” en tot el litoral català.

El conjunt de finques conegut per “La Savinosa”, van ser adquirides per la Junta de la Casa provincial de Beneficència en nom i representació de la Mancomunitat de Catalunya entre els anys 1923 i 1926. El preu satisfet, 70.000 pessetes, provenia de l’herència de Luciano Schimd de Vilardaga.

En dissoldre’s la Mancomunitat de Catalunya, la comissió gestora va atribuir a les respectives províncies els béns existents dins del respectiu territori, atribució que es va formalitzar amb l’escriptura pública el 12 de desembre de 1927. La Diputació de Tarragona va cedir les finques a l’Estat el 30 de desembre de 1927, per a destinar-les a un Sanatori antituberculós, i posteriorment, el 9 de juliol de 1971, van revertir novament a la Diputació.

/* JS para menú plegable móvil Divi */