.

Representants de la Diputació i de l'Obra Social 'la Caixa' visitant la restauració i neteja del meandre de Vila-rodona. Foto: ACN

La Diputació de Tarragona i l’Obra Social “la Caixa” han presentat aquest dimarts els treballs de neteja i restauració de les lleres dels rius Francolí a Valls i Gaià a Vila-rodona, així com de les rases del Cabreta i el Belltall, a Solivella. La intervenció s’ha dut a terme en el marc del conveni de col·laboració entre ambdues institucions per la millora de les àrees naturals i la inserció al món laboral de persones desafavorides.

El projecte ha permès ocupar cinc persones amb discapacitat psíquica de l’empresa d’inserció social GINAC de Valls. Els treballs permetran recuperar la vegetació de ribera autòctona i la millora de la capacitat hidràulica dels rius per evitar inundacions en cas de riuades.

Els rius Francolí i Gaià, així com els torrents del Cabreta i de Belltall, han sofert al llarg dels darrers anys un progressiu deteriorament. Un nombre menor d’avingudes d’aigua ha propiciat l’aparició d’espècies vegetals invasores com ara canyars i bardisses que han guanyat terreny sobre les pròpies de ribera. Aquest deteriorament ha estat molt visible al riu Francolí al seu pas pel pont de Goi, a Valls, al riu Gaià al municipi de Vila-rodona i a les rases del Cabreta i el Belltall a Solivella, entre d’altres zones.

Els treballs que s’han dut a terme han tingut com a objectiu la recuperació d’aquests espais tot potenciant la vegetació de ribera autòctona existent -desbrossant les espècies agressores amb el sistema, sobretot la canya americana- i la millora de la capacitat hidràulica dels rius, retirant els elements que poden obturar el seu curs amb el perill d’inundacions en cas de riuades que això representa. El projecte vol també recuperar i potenciar el valor paisatgístic d’aquests indrets, els itineraris perduts i consolidar-los com a atractius turístics.