El Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona ha elaborat el Llibre blanc de les platges intel·ligents de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre. Es tracta de la primera publicació que a Catalunya aborda aquesta qüestió a través d’una gestió eficient i integral de les platges amb la incorporació d’eines tecnològiques. El document aprofundeix en el potencial de les platges per tal de millorar l’experiència de les persones usuàries i en especial les famílies, amb una aproximació integral, sostenible i que procuri la protecció d’aquests entorns naturals.
El document és accessible per a tots els agents turístics interessats i per a tot el públic en general, a través dels llocs web https://costadaurada.info/llibreblanc i https://terresdelebre.travel/llibreblanc. Oferir serveis i experiències durant tot l’any amb oferta especialitzada per a les famílies, comptar amb sistemes d’informació i gestió integrada dels serveis de les platges per millorar l’ús sostenible d’aquest recurs o disposar d’eines accessibles per al públic amb informació en temps real són només algunes de les propostes i recomanacions que s’inclouen en aquest document.
Pel que fa la incorporació de tecnologia, el Llibre blanc de les platges intel·ligents de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre recull, entre d’altres propostes, l’ús d’eines com dispositius, sensors o càmeres per calcular la capacitat de càrrega i millorar l’accessibilitat, la sostenibilitat i la seguretat; la implementació de sistemes de reserva; la delimitació d’accessos; la diversificació i ampliació d’activitats i experiències vinculades a l’ús de les platges durant tot l’any; la creació d’un sistema d’indicadors sobre les condicions dels espais, els usos i les activitats; o la gestió mancomunada i coordinada de certs serveis per part dels municipis de litoral.
Un canvi de paradigma impulsat pel Patronat de Turisme de la Diputació
En l’elaboració del document hi han participat acadèmics i experts sobre turisme, sostenibilitat, urbanisme i màrqueting turístic, amb pròleg de la presidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Meritxell Roigé. Per a Roigé “el llibre blanc de les platges intel·ligents és un recurs fonamental per a totes les persones que tinguin per objectiu cercar solucions als reptes actuals i futurs i vulguin construir una estratègia comuna i eficaç per a les nostres destinacions turístiques de forma innovadora i sostenible”. El document que ara s’ha publicat és la culminació dels treballs de l’operació Platja Innovadora impulsada pel Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona en el marc del projecte europeu PECT turisTIC en família.
Aquesta operació va aconseguir la implicació dels 21 municipis del litoral de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre, així com la dels agents privats. El seu desenvolupament va permetre avançar en algunes de les propostes que ara recull la nova publicació. Així, entre les fites més destacades, es troba l’elaboració d’un renovat sistema d’indicadors per promoure la gestió sostenible de les platges i fomentar la diversificació d’usos per a un públic eminentment familiar. Aquesta proposta, que incorpora fins a 50 bones pràctiques recomanades, ha estat reconeguda com una de les 100 millors pràctiques de sostenibilitat de destinacions turístiques a nivell mundial per l’organització Green Destinations. D’altra banda, per facilitar la feina de seguiment i control dels indicadors, s’ha creat una plataforma d’autogestió dels indicadors a nivell municipal al TDS2+ perquè els gestors de les platges es puguin donar d’alta i disposin d’una plataforma on anar recollint les dades de les platges del seu municipi.
El desenvolupament de serveis i productes orientats al turisme d’experiències familiars a les platges durant tot l’any ha estat un altre dels reptes que ha obtingut resultats, amb la creació d’un total de 22 noves experiències turístiques per gaudir del litoral en família.
Contribucions, reflexions i propostes d’experts i acadèmics
El Llibre blanc de les platges intel·ligents de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre ofereix ara un marc teòric de reflexió i anàlisi, alhora que planteja estratègies i recomanacions de futur sobre un recurs fonamental per al territori. En la seva redacció hi han participat els següents autors: Salvador Anton, Maria Abellanet, José Antonio Donaire, Marc Grijalvo, Josep Maria Aguirre, Raquel Huete, Neus Martí, Natalia Bayona, Tomàs Molina, Xavier Font i Octavi Bono.
PECT TurisTIC en Família
El PECT TurisTIC en família és un projecte de recerca i innovació que ha volgut marcar un abans i un després en el turisme de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre, un punt i a part en la seva definició i gestió com a destinacions turístiques familiars. D’aquesta manera, la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre s’han convertit en un observatori i laboratori europeu de referència en tecnologies i tendències en turisme familiar. PECT significa “Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial”.
El PECT TurisTIC en família és una iniciativa d’intervenció coordinada liderada per la Diputació de Tarragona. Els socis beneficiaris són set: Diputació de Tarragona (que coordina el projecte), Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona (Costa Daurada i Terres de l’Ebre), Universitat Rovira i Virgili (Grup de recerca en nutrició funcional, oxidació i malaltia cardiovascular -NFOC Salut-), Eurecat (Departament d’innovació turística), Ajuntament de Montblanc, Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i el Clúster de l’equipament de la llar i el contract CENFIM.
El PECT TurisTIC en família és cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020. Objectiu d’inversió en creixement i ocupació, iniciat l’any 2018 i que finalitza aquest 2022.
Equip de redacció