.

La presidenta de la Diputació, en la presentació dels dos projectes per la millora del subministrament d’aigua. Foto: Cedida

La Diputació de Tarragona ha decidit tirar endavant la primera fase del ‘Projecte de millora de l’eficiència del cicle urbà de l’aigua mitjançant la digitalització’, que permetrà, entre altres aspectes, millorar la gestió de l’aigua a 120 municipis de menys de 20.00 habitants de la demarcació a través d’una exhaustiva diagnosi de fuites i d’una planificació personalitzada.

El projecte conjunt està pressupostat en 10 milions d’euros i la Diputació el va presentar a principis d’any per tal de ser subvencionat dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) – PERTE Digitalització del Cicle de l’Aigua del Ministeri per a la Transició Ecològica (MITECO), però el retard en la seva resolució ha fet que s’hagi optat per avançar en la primera fase a partir d’una dotació pressupostària creada amb recursos propis.

Aquesta primera fase té un cost 1,9 milions d’euros i se centra en fer una diagnosi completa de l’estat de la xarxa urbana de distribució d’aigua per a un total de 120 municipis petits que gestionen directament el seu sistema d’abastament. La necesitat d’avançar en els procesos d’avaluació de quin és l’estat real de la xarxa en cada cas resulta especialment important, donat que en alguns casos s’estimen pèrdues en el subministrament que podrien arribar a situar-se entre el 40 i el 45 de l’aigua que s’injecta a la xarxa.

Noemí Llauradó, presidenta de la Diputació de Tarragona, ha indicat que “hem considerat prioritari començar a treballar en aquesta fase de diagnosi del projecte, perquè es tracta d’estudis especialment importants, força complexos i els terminis d’execució dels fons Next Generation acostumen a ser estrictes”. A més de conèixer l’estat de la xarxa de distribució, la Diputació també facilitarà assessorament als ajuntaments en matèria de redacció de plans d’emergència o dels plans de sanitaris que requereix la xarxa pública d’aigua.


Altres notícies:


La resta dels eixos del projecte global, que s’afrontarien quan es confirmi l’arribada dels 10 milions d’ajudes europees a través del PERTE, estan centrats en la digitalització del cicle de l’aigua, en millora de l’eficiència del servei, així com en la seva gestió i governança.

Un 1MEUR per fer arribar el CAT al nord de la Conca

Per altra banda, la Junta de Govern de la Diputació ha aprovat aquest dimarts la concessió de 600.000 euros al Consell Comarcal de la Conca de Barberà per tal d’executar la primera fase del projecte d’ampliació de la xarxa existent del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) que ha solucionar definitivament els problemes d’abastament d’aigua potable que pateixen vuit municipis al nord de la comarca.

L’ajuda forma part del suport econòmic i tècnic que la Diputació ha ofert al Consell Comarcal i als municipis de Conesa, Forès, Llorac, Passanant i Belltall, les Piles, Santa Coloma de Queralt, Sarral i Savallà del Comtat, per tal de tirar endavant el projecte de manera coordinada. El pressupost total de les actuacions incloses a la fase 1 és de 4,7 mlions d’euros i estan finançades per la Diputació  i per l’Agència Catalana de l’Aigua.

La Diputació destinarà també 400.000€ en les dues fases posteriors, que han de permetre la connexió amb Conesa i Santa Coloma de Queralt (fase 2) i amb Passanant i Belltall, les Piles, Savallà del Comtat i Llorac (fase 3). En total, la Diputació hi contribuirà amb 1 milió d’euros i amb el seu suport tècnic, com ara la redacció del projecte del nou dipòsit de Forès, així com assistència tècnica en la redacció de la documentació ambiental necessària, en l’expedient d’expropiacions o en el Pla especial urbanístic, en aquesta primera fase. A més, la Diputació de Tarragona ha finançat actuacions als municipis per a adequar la xarxa per al nou subministrament (des dels dipòsits municipals fins als abonats).

“El suport de la Diputació de Tarragona esdevé un suport crucial per a un projecte que fa anys que està pendent i que ara per fi es desencalla”, ha explicat Noemí Llauradó. A més, ha recordat que aquest és el mandat de l’aigua, un bé escàs que continua essent un tema de gran importància per als municipis.

Aquestes actuacions a la Conca de Barberà se sumena les ajudes de 445.000 euros destinats a l’execució de les obres per portar aigua del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) des del dipòsit de Montblanc fins al dipòsit municipal de l’Espluga de Francolí, per tal d’evitar que aquest municipi depengui exclusivament de les reserves subterrànies. L’actuació podrà posar punt i final als actuals problemes, que obliguen el municipi a fer talls de subministrament i abastir-se amb camions cisterna. Part d’aquesta despesa també ha estat sufragada per la Diputació a través dels ajuts destinats a restablir béns i serveis dels municipis afectats per fenòmens meteorològics i altres situacions excepcionals.