.

.

TOTS 21

Enguany s'assolirà el deute zero, que permetrà en el futur reforçar projectes i inversions

Enguany s’assolirà el deute zero, que permetrà en el futur reforçar projectes i inversions

La Diputació de Tarragona aprovarà aquest divendres un pressupost de 160 milions d’euros, el més elevat de la història de l’ens. La presidenta, Noemí Llauradó, ha destacat que són uns comptes «de transició» i continuistes, però que ja «traspuen» moltes línies estratègiques del nou pla de mandat 2020-2023. Un dels elements destacats és que s’eixugarà totalment el deute bancari, cosa que permetrà reforçar projectes i fer noves inversions els anys propers. El Pla d’Acció Municipal (PAM) destinarà 10 MEUR als municipis, la mateixa xifra que l’any anterior, i es reforçarà fins als 2 milions d’euros una línia d’ajuts per als municipis afectats per fenòmens naturals, als quals hi podran accedir les localitats afectades pels aiguats de l’octubre.

Els comptes són un 2,4% superiors als de l’any 2019 i dels 160 MEUR, 135,4 són per a la corporació, 17,1 per a l’organisme autònom de BASE i 7,4 per al Patronat de Turisme. Llauradó ha destacat el compromís de la Diputació amb els «municipis, l’educació, les polítiques socials i la sostenibilitat, la transparència i la participació». Els comptes està previst que s’aprovin aquest divendres amb el suport del govern (ERC i JxCat) i la presidenta confia que s’hi sumin altres partits, encara que sigui amb una abstenció. En la presentació dels comptes ha assegurat que s’han negociat amb totes les formacions i ha posat en valor «que no són els pressupostos només del govern, sinó del conjunt del territori».

Pel que fa a les partides més destacades, s’incrementaran en un 20% els ajuts per a activitats culturals de municipis fins a 5.000 habitants i s’augmenta un 25% la partida per al programa d’ajuts per a actuacions incloses en el catàleg de serveis, que permet la cooperació en matèria d’activitat cultural als municipis i entitats. A banda es mantenen els 5 MEUR per recolzar els ajuntaments que tinguin escoles bressol municipals.

En matèria de medi ambient es crea una nova línia de suport als pobles que tirin endavant mesures per millorar la recollida selectiva de residus, amb 300.000 euros. A més la línia d’ajuts excepcionals per als municipis que hagin patit danys per episodis meteorològics s’eleva en 100.000 euros fins als 2 milions. En aquest cas, cada consistori podrà obtenir fins a 50.000 euros. S’hi podran adherir els afectats pels aiguats de l’octubre i es guardarà una previsió per a possibles esdeveniments que puguin succeir durant l’any vinent.

Encara en àmbit mediambiental, Llauradó ha apuntat que s’incrementarà en un 55% i fins als 375.000 euros la partida per a la previsió d’incendis forestals. «Arran del canvi climàtic creiem que poden anar a més i hem d’adoptar mesures preventives», ha destacat la presidenta.

En infraestructures, hi haurà gairebé 12 MEUR per a la construcció, manteniment i millora de la xarxa viària de la demarcació. També hi ha partides per a dos grans actuacions que emanen de l’anterior mandat. Es tracta del projecte de la Baronia d’Escornalbou que posa en valor el patrimoni i l’entorn natural del Castell-Monestir d’Escornalbou, amb una dotació de més d’un milió d’euros; i el projecte AulaPlus, que permetrà redefinir l’espai de la Boca de la Mina de Reus com un espai públic de formació al servei de la ciutadania.

El vicepresident primer i diputat delegat d’Hisenda, Quim Nin, ha assegurat que «la Diputació vol estar al costat de la competitivitat del territori, per ajudar el món social, el patrimoni, les entitats i les famílies que més ho necessiten». Nin també ha destacat que dels 160 milions del pressupost, 120 procedeixen de fons de l’Estat.

ACN. Eloi Tost