TOTS 21

Ple de la Diputació de Tarragona

El ple de la Diputació de Tarragona ha aprovat per unanimitat dels grups polítics el pressupost de l’any 2015 que ascendeix a 143.720.000 euros, que suposa un increment del 3,28% respecte l’any anterior.. Tots els grups municipals han estat d’acord què aquests són uns pressupostos positius per Tarragona i els seus municipis. La corporació planteja ajudar als ajuntaments econòmicament, especialment els més petits, i de retruc estimular l’ocuació laboral, incloent en el pressupost un programa d’inversions, a més dels que tradicionalment s’estan desenvolupant

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha remarcat que degut a la crisi, els darrers quatre anys no han estat fàcils però que igualment els pressupostos aprovats per la Diputació “demostren la bona feina que s’ha fet i el gran esforç per aconseguir-ho malgrat les economies minvants”. En aquest sentit, se’ls ofereixen més recursos que mai, ja que el pressupost del 2015 inclou una dotació extraordinària de 6 milions d’euros  destinada a finançar obres d’equipaments en municipis de menys de 20.000 habitants. A més, s’intensifica l’ajut tècnic ofert des de la institució als ajuntaments, a través d’un increment de la plantilla de secretaris, interventors i personal d’assessoria econòmica i jurídica que donen suport en les tasques de gestió del món local.

Aquesta economia recessiva era la que suposava una reducció de l’oferta d’ingressos i un augment de la demanda en necessitats dels ajuntaments. Amb aquesta situació de partida és des de la que s’han plantejat aquests pressupostos, on s’ha seguit un mandat amb criteris d’estalvi i “on s’ha actuat amb racionalitat per aprofitar els recursos que teníem” ha destacat Poblet.

Tanmateix, amb l’objectiu de col·laborar en la reducció de l’atur, es consigna la quantitat d’1,1 milió d’euros per crear i gestionar plans d’ocupació destinats a aturats de llarga durada, gestionats a través de l’Àrea de Recursos Humans, Ocupació i Promoció Econòmica, destinats fonamentalment al manteniment i millora del medi natural. Així mateix, com a compromís amb les persones que, actualment, pateixen més a la nostra societat, la Diputació col·laborarà amb diverses entitats socials que ajuden a les persones més desafavorides. Entre les aportacions, destaquen 100.000 euros a Càritas Diocesana Tarragona i Tortosa i 100.000 euros més al Banc d’Aliments.

D’altra banda, a través del Servei d’Assistència al Ciutadà, amb un pressupost de 22,5 milions d’euros, s’incrementen les partides destinades a donar suport als municipis en l’àmbit de les activitats culturals i inversions en equipaments. Destaquen, entre molts altres, els ajuts per actuacions incloses a l’e-catàleg, amb l’objectiu de potenciar el dinamisme i la creativitat cultural al territori (1 milió d’euros), i els ajuts per a escoles de música municipal (300.000 euros).

El diputat de CiU, Josep Maria Cruset, durant la seva intervenció

Els grups polítics han votat afirmativament i per unanimitat. Des del PP han destacat que, després d’anys de retallades, aquests pressupostos afirmen que “la recuperació ja és un fet i, malgrat que ens agradaria que fos més ràpid, confiem què el 2015 sigui un any de consolidació de la recuperació”. Des d’ERC; el diputat Tomàs Bigorra ha afirmat que “aquests comptes desprenen una voluntat ferma d’assistència local i comarcal”. Josep Masdeu, diputat pel PSC, ha destacat que “el diàleg i la negociació han fet possible aquest pressupost per tothom”.

Josep Maria Cruset, per part de CiU, ha destacat que aquest és “el pressupost més potent presentat per millorar social i econòmicament el territori”. Cruset ha conclòs afirmant que amb els 143 MEUR no només s’ajuda als ajuntament sinó que se’ls dóna l’oportunitat de créixer; afegint que “la riquesa, el treball i el progrés son factors que apareixen per posar en valor els actius del nostre territori”.

Judit Fabregas llegint el manifest en contra de la violència de gènere

A banda dels pressupostos, la sessió en general no ha portat sorpreses als seus assistents, on s’ha aprovat tots els punts de l’ordre del dia.

La sessió s’ha iniciat amb la lectura del manifest de rebuig a la violència envers les dones per part de la diputada Judit Fàbregas, en honor al Dia Internacional contra la Violència de Gènere del passat 25 de novembre.

AnnaMG