.

Tarragona encara el dia gran de les festes de Santa Tecla, dedicades a la patrona de la ciutat, amb tot un farcit d’actes, entre ells la diada castellera de les quatre colles tarragonines i la Professó del Braç de Santa Tecla.

Els més matiners han assistit a l’Anada a Ofici amb el Seguici Popular, on a peu de les escales de la Catedral, el públic ha xiulat a les autoritats i han cridat consignes demanant la dimissió de l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros. No és la primera vegada que part del públic escridassa a l’equip de govern, atès que el CDR de Tarragona va fer una crida a la xiular les autoritats en els actes més populars i concorreguts de la festa major. “Crec que no tocava, enguany hi hagut una campanya organitzada, molt polititzada i molt partidista que el que fa es desvirtuar la festa, una festa que és de tothom”, ha reblat la consellera de Festes, Cultura i Patrimoni, Begoña Floria.

Esclata Santa Tecla amb els actes clàssics, tradicionals i religiosos. El Seguici popular, les professons, la diada castellera amb les colles tarragonines, el castell de focs o els concerts de matinada en són els plats forts. L’agenda dels princials actes és la següent:

Imatge de detall de l’Anada a l’Ofici. Foto: Ajuntament de Tarragona

Anada, Ofici i Tornada amb el Seguici Popular

Anada a Ofici (9.15 h.), Ofici a la Catedral (10 h.), Tornada d’Ofici (10.45 h.) i tanda de lluïment amb el Seguici (11 h.).
9.15 h, des de la pl. de la Font. L’Anada a Ofici amb el Seguici Popular i salutació a la Senyera pels trompeters municipals a la confluència dels carrers dels Cavallers i la Nau, als Quatre Cantons i a la plaça de les Cols. Tot seguit, al pla de la Seu, entrada de la Senyera de la ciutat amb la ballada conjunta de tots els elements festius i els pilars de les colles castelleres, alhora que esclaten les salves pirotècniques de rigor i la tronada de la Pirotecnica Poleggi (Canepina, Itàlia).

Portaran la bandera de la ciutat, a proposta de la Víbria de Tarragona, el Sr. Rafel Lluís i Rofes i les Sres. Núria Hortoneda Marquès i Rosa Hortoneda Marquès. Des de l’any 2014, i per acord de la Comissió Assessora sobre el Seguici Popular, els banderers del matí de Santa Tecla són proposats per una entitat del Seguici per estricte ordre de carrer.

Recorregut: pl. de la Font, bda. Misericòrdia, c. Major, pl. de les Cols, c. Merceria, c. Pare Iglésias i pla de la Seu.

L’Ofici

10 h, Catedral. L’Ofici, que s’inicia amb el trasllat processional de la relíquia des de la seva capella fins a l’altar major. Missa pontifical presidida per l’arquebisbe, Dr. Jaume Pujol, i amb assistència del Capítol de la Catedral, les parròquies, altres comunitats cristianes i l’Ajuntament. Durant la cerimònia, com és costum, s’ofereix la relíquia de la patrona als fidels per a la seva adoració.

Al final de l’Ofici, cant popular dels Goigs de la santa a càrrec del Cor i Orquestra dels Amics de la Catedral.

10.45 h, des del pla de la Seu. La Tornada d’Ofici. El Seguici, cap a la plaça de la Font.

11.00.- Tanda de LLuïment del Seguici popular.- Ballada de les Bèsties, Gegants i balls del Seguici Popular. Commemoració especial del Lleó de Tarragona.

La Tanda de Lluïment del Seguici. Foto: Ajuntament de Tarragona

Ballaran, per aquest ordre, el Drac, el Bou, la Víbria, el Griu, el Ball d’en Serrallonga, l’Àliga, la Mulassa, la Cucafera, el Lleó, els Negritos, els Gegants Moros i els Gegants Vells, el Ball dels Set Pecats Capitals, la Moixiganga, el Ball de Bastons, el Ball de Pastorets, el Ball de Turcs i Cavallets, el Ball del Patatuf, el Ball de Cercolets, el Ball de Bastons de l’Esbart Santa Tecla, el Ball de Gitanes, el Ball de Valencians i el Ball de Cossis. La tanda s’acaba amb els versots dels Diables contra Sant Miquel.

Per commemorar la primera sortida del Lleó de Tarragona, els seus portadors lluiran aquest matí els vestits que van portar els primers deu anys.

Diada de les colles castelleres tarragonines. Foto: Ajuntament de Tarragona

Diada Castellera de Santa Tecla

A les 12.45 h. les colles tarragonines entraran a plaça.

12.45 h, Entrada a plaça de les colles castelleres, al toc de gralla i ritme del timbal.

13 h, Castells, torres i pilars amb les colles castelleres de la ciutat: Xiquets de Tarragona, Jove Xiquets de Tarragona, Xiquets del Serrallo i Castellers de Sant Pere i Sant Pau. Històricament, és la jornada en què les colles ens han ofert les millors construccions. Un migdia ple d’alternatives castelleres.

Cada colla intervé per torn rotatiu, decidit prèviament per sorteig. La diada consta de tres rondes; la colla que no completi les tres construccions pot arribar a fer fins a dues tandes més, mantenint sempre l’ordre sortejat. Els pilars tanquen l’exhibició i s’executaran seguint l’ordre sortejat. L’exhibició es clou amb el tradicional pilar al balcó, al qual ascendeix l’enxaneta. Finalment, toc de vermut amb els grallers i timbalers.
Més informació sobre aquest esdeveniment…
Anada, Professó i Entrada del Braç amb el Seguici Popular
Anada a la Professó (18.15 h), Professó des del Pla de la Seu (19 h.) i Entrada del Braç (21 h). A continuació la Tornada i la darrera tanda de lluïment del Seguici Popular.

L’Anada a la Professó. Foto: Ajuntament de Tarragona

Anada a la Professó

18.15 h, des de la pl. de la Font. L’Anada a la Professó amb el Seguici Popular, que pregona l’arribada de la Senyera de la ciutat i la Corporació Municipal. Aquesta expressió de civisme torna a inundar els carrers principals de la ciutat antiga. Itinerari: pl. de la Font, bda. Misericòrdia, c. Major, pl. de les Cols, c. Merceria i c. Pare Iglésias. Els grups s’organitzen per a la professó posterior als carrers de les Coques, Sant Pau, Palau, Claustre i Escrivanies Velles.

19 h, des del pla de la Seu. Professó del Braç de Santa Tecla. Tercera i última sortida al complet del Seguici Popular. Cap a les 20 h, al llindar de la Catedral, apareix el tabernacle de la santa acompanyat per la Cobla de Ministrers del Consell Municipal, amb el vestuari cerimonial de les grans ocasions rituals, i en aquest moment la Banda Unió Musical interpreta la Marxa de Santa Tecla i els campaners engeguen els tocs de professó fins que perden de vista la relíquia. El Capítol de la Catedral, el clergat, la Senyera de la ciutat, els representants de les ciutats germanes i la Corporació Municipal, amb escorta de macers, uixers i Guàrdia Urbana de gran gala, tanquen la professó. Itinerari: pla de la Seu, c. Pare Iglésias, c. Merceria, pl. de les Cols, c. Major, bda. Misericòrdia, c. Cós del Bou, bda. Pescateria, Pilats, pl. del Rei, c. Santa Anna, pl. del Fòrum, c. Nou del Patriarca i pla de la Seu.

Entrada del Braç de Santa Tecla

21 h, aproximadament, pla de la Seu. L’Entrada del Braç de Santa Tecla. Quan la relíquia torna a la Catedral, tot el Seguici Popular s’obre al seu pas i executa la ballada conjunta. Balls, bestiari, entremesos i representacions al·legòriques la saluden. Els castellers alcen vanos i pilars. Les campanes i les salves pirotècniques marquen el lent avançament del braç, i es precipiten la col·lecció de focs d’artifici, l’oripell daurat i la joia pirotècnica de la palma del martiri preparada per la Pirotecnica Poleggi (Canepina, Itàlia).

Tot seguit, des del pla de la Seu. Tornada de Professó amb la Baixada del Seguici. Portants, balladors i músics enfilen el carrer Major en una baixada espectacular. El conjunt del Seguici completa la seva darrera aparició d’aquest 2018.

Simultàniament, a la Catedral. Cant dels Goigs i retorn de la relíquia de la santa a l’urna de la seva capella.

I després, a la pl. de la Font. Darrera tanda de lluïment del Seguici Popular. Com a la Vigília, els onze grups entre el Ball de Bastons i la Moixiganga ofereixen simultàniament la seva exhibició. Entre les danses i els entremesos es pot veure, per única vegada, la figura bastonera de la Mort del Dimoni, enmig del foc de sofre.

El Castell tancarà les festes però donarà pas als concerts. Foto: Ajuntament de Tarragona

El Castell de focs

Disparat per la Pirotecnica Poleggi (Canepina, Itàlia). Des de la punta del Miracle i contemplables des de la platja del Miracle, el passeig Marítim, el Moll, el Port Esportiu, el Balcó del Mediterrani, el passeig de les Palmeres, la baixada de Toro, el vial Bryant, el passeig de Sant Antoni i la Via Augusta. El castell de focs de Santa Tecla, que serà disparat per la Pirotecnica Poleggi (Canepina, Itàlia).

Consulteu la programació comleta en aquest enllaç.