.

Ballesteros ha deixat clar que “aquest espai  de 800 metres d’antiga carretera nacional -convertit en un vial a una única alçada- serà una zona alliberada d’edificabilitat”.

Maquinària pesant està “a punt de superar des del segle XIX la segona gran muralla” de Tarragona, que “separava la Vall de l’Arrabassada amb la resta de la ciutat”. Aquesta ha estat la imatge poètica evocada per l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, en la roda de premsa donava aquest dijous a peu de les obres de desmantellament de l’antiga variant de l’A-7. Per a la primera cal remuntar-se a la “sortida del casc antic” i la posterior expansió.

El resultant de tot aquest moviment de terres íntegrament finançat per l’ajuntament (adjudicades a Trasnmaber SL per 270.384 euros) serà la “desaparició cap a mitjans del mes de desembre” de l’herència caduca del passat i l’aparició en el seu lloc “d’una zona d’aparcament” que facilitarà la mobilitat a la zona del Nou Estadi, escenari de les cerimònies d’inauguració i clausura dels Jocs Mediterranis, “però també beneficiarà Llevant i la resta de la ciutat. Perquè la idea -avançava l’alcalde- és convertir aquest espai recuperat en un aparcament disuasori” i, a mig termini, “combinar-lo amb el bus urbà de tal manera que la gent que vingui de Llevant i per Llevant o pel nord des de fora” de Tarragona “pugui deixar el cotxe aquí i desplaçar-se al centre amb molta facilitat”.

Les obres estaran acabades a mitjans del mes de desembre.

Ballesteros, que no se n’ha estat de fer un retret subtil (“és una muralla que hauria d’haver desaparegut quan va desaparèixer l’A-7, però al seu moment es va negociar com es va negociar”), ha deixat clar que “aquest espai  de 800 metres d’antiga carretera nacional -convertit en un vial a una única alçada- serà una zona alliberada d’edificabilitat”. Les obres tindran efectes secundaris entre els aficionats granes, encara que “afectaran només a tres partits a casa del Nàstic. L’últim seria el partit contra el Sevilla Atlètic”, explicava l’alcalde.

Dades tècniques

Les obres permetran desenvolupar els dos Plans de Millora Urbana de la zona que contempla el POUM, el del Nàstic i el del Turó de la Budellera sud. El projecte d’urbanització consisteix en enderrocar les estructures de formigó armat  i els moviments de terra necessaris per recuperar la topografia original que hi havia abans de la construcció de l’antiga A-7. Les estructures de formigó desmantellades s’utilitzaran per l’ acabat del terraplè, d’aquesta forma es valoritza el material de la demolició i no s’haurà  de portar a un abocador amb benefici del medi ambient.

El tram té una longitud de 789 metres, s’enderrocaran els dos ponts de formigó de la carretera en desús i la pasarel·la de vianants. El desmantellament es farà en dues fases:

  1. Fins al 24 de novembre afectarà el tram que va del viaducte del camí de la Budellera – carrer d’accés ITV-  fins a l’actual A-7. Es retiraran els elements d’il·luminació, les baranes, l’aglomerat i es farà  l’excavació i terraplenat d’aquesta zona; s’enderrocarà el viaducte de davant del carrer Narcís  Oller i de la passarel.la de vianants.
  1. Del 27 de novembre al 22 de desembre es treballarà en el tram que va del viaducte del camí de la Budellera fins a la rotonda. Es realitzarà l’excavació, el terraplenat i s’enderrocarà el viaducte del camí de la Budellera.