.

Un dels presumptes piròmans de l'incendi d'Horta de Sant Joan, Juan Antonio Paz, amb el seu advocat, entrant al Jutjat de Gandesa

La instrucció de la investigació de l’incendi d’Horta de Sant Joan que va acabar amb la mort de cinc bombers GRAF de Lleida el juliol del 2009 continua als jutjats de Gandesa. Aquest divendres, els dos presumptes responsables d’haver provocat el foc, Lorenzo Forner i Juan Antonio Paz, estaven citats a declarar però s’han acollit al dret constitucional de no fer-ho. El jutge els imputa un delicte d’incendi forestal intencional i de cinc homicidis imprudents i un de lesions. La defensa d’algunes de les famílies dels bombers morts demanarà ara una investigació per esbrinar si l’incendi hagués pogut ser no només intencionat sinó encarregat per algú que l’interessés que es calés foc en aquell indret.

La citació d’aquest divendres formava part d’una diligència dictada pel jutge de Gandesa, que instrueix la investigació per l’incendi d’Horta de Sant Joan, amb l’objectiu que els dos presumptes responsables d’haver calat foc als Ports aclarissin detalls de com van succeir els fets. Amb tot, tant Lorenzo Forner com Juan Antonio Paz, s’han acollit al dret constitucional de no declarar i el jutge només ha pogut informar-los dels delictes pels quals se’ls continua imputant.

En el marc de la instrucció del cas, l’advocat de part de les famílies dels bombers morts en l’incendi, Pau Simarro, ha explicat que el fet que no hagin declarat respon a una estratègia de la defensa dels presumptes piròmans de dilatar al màxim tot el procés judicial. A més, també han tornat a recórrer la decisió de l’Audiència de Tarragona que va considerar que el procediment jurat havia de ser per sumari, i les defenses dels acusats volen que siguin jutjats per un tribunal popular.

Tot i que la declaració, finalment, no s’ha produït, Simarro ha avançat que presentaran, en breu, un escrit als jutjats de Gandesa per tal que s’investigui ara si els dos presumptes piròmans haurien calat foc als Ports per encàrrec d’algú. “El jutge té clar que l’incendi ha estat intencionat i així ho reconeix a l’auto processal però nosaltres tenim la sospita que, fins i tot, hauria pogut estar encarregat per algú que tingués interès que es calés foc, òbviament no amb les conseqüències letals que va tenir”, ha manifestat. L’advocat ha recordat que el sumari inclou fotografies dels dos presumptes piròmans amb la columna de foc al darrere.