.

Foto d'arxiu de la campaña de la CUP Riudoms

Foto d’arxiu de la campaña de la CUP Riudoms

La CUP va encetar la campanya electoral a Riudoms. Dissabte, davant de la mirada d’uns centenars de veïns i veïnes, la formació va celebrar l’acte central de campanya al teatre-auditori del Casal Riudomenc. Els cupaires van posar en valor la feina feta durant els quatre anys i a tot allò que han aconseguit aplicar tot i estar a l’oposició, fugint de models electoralistes on només es treballa durant el mig any anterior a les votacions.

“Reenfoquem” l’habitatge, la convivència i la pagesia

El lema de campanya és “Reenfoquem Riudoms”. I és que els cupaires es marquen com a objectiu per aquesta legislatura un canvi profund de les prioritats en la gestió municipal riudomenca. Especialment es fixen en polítiques a llarg termini, que vagin més enllà del “pa i circ” imperant en el govern de CiU-PDeCAT-Junts per Riudoms. Com van afirmar els cupaires: “Està bé tenir un poble ric en actes festius i culturals però quan estàs sempre de festa, la ressaca pot ser molt llarga.”

Seguint amb aquesta premissa, el programa electoral de la CUP se centra en tres eixos principals: habitatge, convivència i pagesia. Cadascun d’aquests eixos constava de diverses temàtiques, que van ser explicades per tots els membres de la llista.

Les propostes de la CUP Riudoms

Les propostes dels cupaires miren sobretot a llarg termini. Pel que fa a l’eix d’habitatge i urbanisme, proposen començar immediatament la redacció d’un Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), fomentar que s’ocupin els edificis buits —permetent que la tercera planta de les cases del nucli antic sigui habitable i fomentant alternatives com la masoveria urbana o les cooperatives d’habitatge—, la màxima pacificació de trànsit possible al nucli antic ­—sobretot a les places de l’Església i Petita— i l’establiment d’un urbanisme feminista.

Pel que fa a convivència, proposen la integració efectiva de la immigració mitjançant cursos de català i castellà per a nouvinguts i la creació d’un espai amb participació de membres de les diverses comunitats del municipi. Així mateix, es comprometen a facilitar la qualitat de vida a les persones amb diversitat funcional, eliminant les múltiples barreres arquitectòniques, sonores i visuals de l’espai públic i dels equipaments municipals.

Pel que respecta a pagesia, comerç i medi ambient, proposen que la verdura i fruita dels menjadors escolars i dels actes festius —com la Ruta de Tapes o dinars o sopars populars— siguin produïdes pels pagesos del municipi o, en el seu defecte, de proximitat. També pretenen convertir l’actual Fira de l’Avellana en un aparador dels productes i teixit associatiu riudomenc, fent-la gratuïta pels productors, comerciants i entitats del municipi. A més a més, proposen fomentar el comerç al nucli antic. Per aconseguir-ho plantegen fins i tot que l’Ajuntament es faci càrrec de la reforma de locals comercials a canvi d’una cessió temporal per recuperar la inversió. Finalment, proposen establir la recollida de residus Porta a Porta.

Transparència

Els cupaires també van explicar el codi ètic. Es comprometen a cedir la remuneració econòmica en cas de ser a l’oposició i a limitar el sou si, en cas de governar, els regidors no es poden compaginar la feina amb l’acció política. Així mateix, faran públiques les dades econòmiques dels regidors i del grup municipal anualment.